Back to top

Človek. Umetnost. Tehnologija. Bauhaus.

27. septembra 2019 ob 20.00 uri se bo monumentalna Vurnikova stavba Sokolski dom Tabor preobrazila v prostor radioaktivnega trka človeka in tehnologije.

 

Letos praznujemo 100-letnico umetniške šole Bauhaus in 100-letnico Univerze v Ljubljani. Iz hkratnosti dveh tako pomembnih dogodkov je nastala ideja o projektu Triadni balet, ki interdisciplinarno raziskuje ideje Bauhausa v sodobni luči. Po izdaji znanstvene monografije Bauhaus – Baumensch (Znanstvena založba FF), likovnih, glasbenih in plesnih delavnicah ter istoimenskem simpoziju v Moderni galeriji prihaja zadnje dejanje projekta: plesno-performativna predstava Triadni balet, ki je hommage Schlemmerjevi predstavi z istoimenskim naslovom iz leta 1922. Ta velja za eno ključnih inovacij in zapuščin Bauhausa ter je v svojih številnih variacijah redefinirala gledališče in s svojimi idejami presegla miselnost svojega časa.

 

Projekt, pri katerem sodelujejo pretežno študentke in študenti Univerze v Ljubljani, povezuje članice in akademije v ustvarjalno in enovito celoto ter opozarja na na pomen interdisciplinarnosti.  

Triadni balet v režiji Jana Krmelja ne poskuša rekonstruirati izvorne predstave, temveč ustvarja nov, sodobni premislek Schlemmerjevih idej in se sprašuje o odnosu med človekom, umetnostjo in tehnologijo. Morda odgovor ni v tem, da počlovečimo stroje ali da iz človeka naredimo stroj, temveč to, da je mehansko in človeško nujno treba dojemati kot avtonomni, morda nezdružljivi realnosti. Nepopolnost je bistvo človekovega delovanja in obenem njegova rana.

Kaj nas dela (ne)popolne? Kaj nas dela (ne)človeške?

Za vstopnice pišite na triadni.balet@gmail.com.

Lepo vabljeni!

 

Vodja projekta

Mateja Gaber

 

TRIADNI BALET

 

Režija in vizualni scenarij: Jan Krmelj

Koreografija: Žigan Krajnčan in Jan Krmelj

Scenografija in oblikovanje monumentov: Nika Erjavec

Kostumografija: Brina Vidic

Skladatelja in oblikovalca zvoka: Gašper Torkar in Kristjan Kroupa

Oblikovanje svetlobe: Jan Krmelj

Asistentka režiserja in oblikovalka vstopnega prostora: Nika Prusnik Kardum

 

Nastopajo:

Simon Šerbinek

Andraž Prokofjev

Bor Prokofjev

Nace Novak

Arne Zalar

 

Produkcija: Hana Gaber

Oblikovanje promocijske podobe: Rok Roudi

 

Projekt je nastal v sodelovanju s Filozofsko fakulteto UL, Univerzo v Ljubljani ter EU (Evropska noč raziskovalcev).
Projekt so podprli tudi:

  • Iskra d. o. o.
  • C&G
  • Eber
  • Tiskarna Kalipso
  • Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča.

 

————

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je financiran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie Actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie Actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije./ This project has eceived funding from the European Commission. The  action reflects only the author's view. The Agency and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.

 

 

Slike: