Back to top

Vabilo na javno vodstvo po razstavi Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha, 1941-1945

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete vabi na javno vodstvo po razstavi Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha, 1941-1945, ki je nastala v sodelovanju med predavatelji in študenti oddelka. Vodstvo bo vodil soavtor razstave in študent na oddelku, Daniel Siter. Prvo vodstvo bo potekalo v sredo, 13. junija 2018 ob 15. uri, drugo pa 14. junija 2018 ob 13. uri.

Rogaško Slatino je med letoma 1941 in 1945 okupirala nacistična Nemčija in mesto postavila za sedež okrožja Šmarje. V mestu so bili zato nastanjeni oddelki SA, NSSK in zloglasna tajna državna policija (Gestapo). Zaradi bližnje meje z Neodvisno državo Hrvaško pa je bila Rogaška Slatina tudi obmejno mesto na južni meji velikega Tretjega rajha, kar je neizogibno vplivalo na okoliško prebivalstvo. Nemci so mejo obdali z žico in minskimi polji, prečkanje pa je potekalo preko močno zastraženih mejnih prehodov.
Razstavo je nastala v okviru nacionalnega raziskovalnega projekta Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva, ki ga vodi Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete, v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Inštitutom za novejšo zgodovino in Pedagoško fakulteto v Ljubljani. Pripravili so jo dr. Peter Mikša, Daniel Siter in dr. Božo Repe s sodelavci.

 

Vljudno vabljeni!

Datoteke: 
PDF icon vabilo_ff.pdf