Back to top

Predavanje: Blišč cesarskih grobnic dinastije Ming

Vabljeni na serijo predavanj Zlato kitajskih cesarjev.

Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala vsak prvi četrtek v mesecu ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

4. 10. ob 18.00 bo potekalo prvo predavanje z naslovom Blišč cesarskih grobnic dinastije Ming: Cesar Wanli in njegova podzemna palača.

 

Izvleček: 

Na Kitajskem so že vse od dinastije Shang (1554 - 1054 pnš.) posvečali veliko pozornosti gradnji grobnega območja in podzemnih palač za vladajoči sloj. V poznejših stoletjih so v ta namen dodeljevali vedno več površine. V času dinastije Ming (1368–1644) so grobnemu območju dodelili kar 40 km2 ozemlja severozahodno od Pekinga, kjer se ob vznožju gore niza 13 cesarskih grobnic. Predavateljica bo predstavila cesarsko grobno območje dinastije Ming s poudarkom na podzemni palači cesarja Wanlija, ki je na Kitajskem vladal od leta 1573 do 1620. S tem bo osvetlila tudi ozadje številnih zlatih izdelkov, ki so razstavljeni v Narodnemu muzeju Slovenije – ti so namreč ožigosani z letnico 1601 in izdelani v pooblaščeni zlatarski delavnici urada Yinzuo –, ter pomen in vlogo zlata na Kitajskem.

 

 

Predavanja

 

  • Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri
    Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje 

 

  • Četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri
    Izr. prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik: Slikarstvo in kaligrafija v času dinastije Ming

 

       Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.