Back to top

Predavanje dr. Tea Sernelj: Značilnosti tradicionalne kitajske estetike

V četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri, v Narodnem muzeju Slovenije.

 

Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala vsak prvi četrtek v mesecu ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

Tradicionalna kitajska estetika se dotika vprašanj človeškega obstoja, univerzuma, medčloveških odnosov in družbe. V tem okviru se estetski problemi ne obravnavajo kot problemi védnosti, v pomenu iskanja odgovorov na vprašanja, kaj sta estetika in lepota, temveč z vprašanji človeškega bivanja, dojemanja in spoznavanja sveta, kjer so filozofija, estetika in življenjska izkušnja povezane v celoto. Ideal tradicionalne kitajske estetike je bil doseči stopnjo umetniške popolnosti v umetniškem delu, ki je, navdano z 'ritmom qija', videti kot delo narave, a vendarle razkriva občutek človekovega duhovnega obvladovanja. Pri tem ne gre za mimesis oziroma realistično reprezentacijo, ampak za poustvarjanje na podlagi lastnega izkustva sveta. Predavateljica bo predstavila temeljne značilnosti, metode in osrednje koncepte tradicionalne kitajske estetike in se osredotočila na estetsko teorijo kitajskega slikarstva »ene poteze« (yihua 一畫), ki jo konec dinastije Ming razvil znameniti slikar Shi Tao. 

Predava dr. Tea Sernelj, lektorica za sinologijo na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih dogodkov ob razstavi je dostopen na spodnji povezavi:
https://bit.ly/2QCiiX3

Slika: Metropolitan Museum of Art [Creative Commons CC0]

Slike: