Back to top

Predavanje: Maja Veselič, Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov

Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri

Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala v četrtkih ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

 

Ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai vas vljudno vabimo na predavanje:

 

Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje

 

Prvi muslimanski obiskovalci so na Kitajsko začeli prihajati že nekaj desetletij po nastanku islama v Arabiji in njegovi širitvi v Perzijo in nekateri od njih so se skozi naslednja stoletja tam tudi trajno naselili. V obdobju mongolskih osvajanj Vzhodne Azije v 13. stoletju, so tuji zavojevalci s seboj pripeljali množico ljudi iz centralne Azije ter jim v novoustanovljeni dinastiji Yuan namenili poseben, visok družbeni status.

 

Prav močnim asimilacijskim politikam, ki jih je kot odgovor na predhodno diskriminacijo kitajskega (hanskega) prebivalstva vpeljala naslednja, domača dinastija Ming, zgodovinarji pripisujejo začetek intenzivnega procesa sinizacije jezikovno, kulturno in poklicno zelo mešanega prebivalstva islamske veroizpovedi in njihovo postopno preoblikovanje v skupnost kitajskih muslimanov. Tem je nato v 20. stoletju Komunistična partija Kitajske priznala tudi status posebne etnične manjšine Hui.

 

Predavateljica asist. dr. Maja Veselič z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerzve v Ljubljani bo najprej na kratko predstavila zgodovino islama oz. muslimanov na Kitajskem, nato pa se bo osredotočila na oblikovanje kitajske islamske identitete od dinastije Ming dalje, ki se kaže tako v jeziku, filozofiji, umetnosti in arhitekturi, kot tudi v elementih vsakdanjega življenja.

 

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

 

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Zlato Kitajskih cesarjev je dostopen na tej povezavi.