Back to top

Razstava slik Vlaste Jalušič Small talks in ostalo

Do 27. februarja 2019 si v 5. nadstropju Filozofske fakultete lahko ogledate razstavo slik Vlaste Jalušič z naslovom Small talks in ostalo.

»Serija diptihov Small talks raziskuje govorico teles. S tehniko slikanja, ki izhaja iz črne podlage in razvije izrazit kolorit, se poskušam približati Kleejevemu mottu 'sichtbar machen'. Zanima me, kako lahko sled svobodne linije/risbe v sliki ohranja živost figure ter nakaže vijuge in reze vizualnega premisleka, pa tudi, na kakšne načine je mogoče linijo v sliki 'mehčati', ponavljati, multiplicirati, tako da ostane jasna, a zanimiva in neukročena.«

***

Ernest Ženko o razstavi:

Kunst gibt nicht das Sichtbare wieder,

sondern macht sichtbar. (Paul Klee)

Vlasta Jalušič se z ustvarjanjem v slikarskem mediju podaja na pot raziskovanja, ki povezuje filozofijo in umetnost, slikanje in mišljenje, vidno in nevidno. Metafizična resničnost in čutna zaznava se približujeta v slikarskem postopku, ki v izhodišče postavlja linijo, a ne z namenom, da jo naposled z barvo preseže, temveč nasprotno, da jo ohrani v njeni svobodi, živosti in neukročenosti. Linija, ki skuša ubežati nadzoru, in barva, ki prekriva zamejene oblike, skupaj kartirata telesnost, ki je v svojem bistvu opredeljena z anatomijo in spolno razliko. Toda barva nikoli ne prekrije celotne površine in telesa so sicer vidna, a ostajajo necela in neizrekljiva.

***

Vlasta Jalušič je začela slikati v Sovretovi slikarski šoli konec 1990-ih, leta 2017 pa je diplomirala iz slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani s temo Sublimno vmesnega prostora: vizualno (in) mišljenje pri Paulu Kleeju. Do sedaj je razstavljala na treh skupinskih razstavah študentov VŠRS in ALU v Ljubljani (2014 in 2X 2016), samostojno pa v bolj intimistični atmosferi v vasici Vrisnik na Hvaru (2018). Udejstvovala se je še na drugih področjih vizualne in uprizoritvene umetnosti: avtorsko je (so)oblikovala gledališko predstavo Hannah Arendt: mišljenje brez oprijemalnih ograj (Mesto žensk 2006) ter posnela dva dokumentarna filma: Save Yourself? The Life of a Development Project in Rwanda (2011) in Everything I told them (2016, skupaj z Lano Zdravković).

Zaposlena je kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu v Ljubljani. Je avtorica več knjig in številnih člankov, nekdanja kolumnistka Mladine in drugih časopisov, aktivistka ter profesorica političnih ved. Študirala je v Ljubljani, Berlinu in na Dunaju. Predavala je na več tujih univerzah, med drugim na CEU in na Princetonu, trenutno pa poučuje tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na ogled daje diptihe-figure Small talks in serijo Obrazi.

Vabilo

Slike: