Back to top

EKSKURZIJA V RAVENO

Ooddelek za zgodovino v poletnem semestru pripravlja strokovno ekskurzijo v Raveno, ki bo trajala tri dni in sicer od četrtka 11. do sobote 13. aprila po programu kot sledi. Namestitev je predvidena v 3-4 posteljnih sobah, cena bo odvisna od števila prijavljenih. Plačilo bo možno v dveh obrokih (predvidoma konec februarja in konec marca). Poleg navedenega zneska je predviden še strošek za vstopnine, ki ne bo presegel 20 eur.

Zbiranje prijav bo potekalo od 25. januarja do vključno 12. februarja (oz. do zapolnitve mest) v oddelčnem tajništvu pri ge. Jasni Vanček. Udeleženci bodo na seznam vpisali svoje podatke (ime, naslov, kontaktne podatke, št. os. dok., podpis) in s kom bi želeli biti v sobi. Podatke bomo potem posredovali agenciji, ki bo uredila vse ostalo. Konec marca bo na oddelku informativni sestanek z vsemi udeleženci.

 

Za informacije sta vam na voljo:

doc dr. Milan Lovenjak (milan.lovenjak@ff.uni-lj.si)

in predstavnik študentov Jaka Banfi (banfi.jaka@gmail.com)

 

Vabim vas, da se te zanimive interdisciplinarne ekskurzije udeležite v čim večjem številu,

 

doc. dr. Alenka Cedilnik

predstojnica oddelka za zgodovino

 

 

Osnovne informacije:

 

Odhod: četrtek, 11. aprila 2019 ob 5.00 izpred Filozofske fakultete v Ljubljani

Povratek: sobota, 13. april 2019 v poznih večernih urah

 

Cena:

149.- € ob udeležbi najmanj 45 potnikov

169.- € ob udeležbi najmanj 35 potnikov

209.- € ob udeležbi najmanj 25 potnikov

 

Cena vključuje:

  • stroške prevoza s turističnim avtobusom po programu z vsemi  pripadajočimi stroški;
  • 2 polpenziona v hotelu s 3*** v Riminiju ob namestitvi v večposteljnih sobah;
  • stroške organizacije in kompetentnega vodstva;
  • nezgodno zavarovanje potnikov;
  • DDV v skladu z zakonom o DDV

 

Obvezno doplačilo: za vstopnine vodniku na poti (maksim. 20 €)

 

Doplačila po želji:

8.- € za zavarovanje rizika odpovedi

4,10.- € za zavarovanje z asistenco CORIS (najmanj 9 zavarovancev)

 

 

Načrt potovanja

 

1.      dan: Ljubljana – Pomposa – Rimini

 

Odhod v jutranjih urah in vožnja preko državne meje proti Benetkam, kjer bomo pot nadaljevali tik ob Beneški laguni. Najprej se bomo ustavili v mestecu COMACCHIO. Ogled muzeja z najdbami iz rimske ladje. Pozno popoldne si bomo ogledali znamenito romansko baziliko starodavne opatije POMPOSA, ki se ponaša z monumentalnim campanillom iz leta 1163 in freskami iz srede 14. stoletja. Popoldne se bomo odpravili v središče mesta RIMINI, ki je danes eno najživahnejših letovišč na zahodni Jadranski obali. Pri ogledih se bomo osredotočili predvsem na Tempio Malatestiano, ki je nastal sredi 15. stoletja s prezidavo starejše gotske frančiškanske cerkve na iniciativo zloglasnega condottiera Sigismonda Malateste (1417-1468). Fasada in arkadna arhitektura ob zunanjih stranicah ladje sta mojstrovini Leona Battiste Albertija. Notranjščino odlikujejo marmorni kipi in prefinjeni reliefi florentinskega kiparja Agostina di Duccio, ki se je šolal pri Donatellu. Rimini se ponaša tudi s sijajnimi ostanki iz obdobja antike, kot sta Tiberijev most in Avgustov slavolok. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

2.      dan: Rimini – Ravenna – Rimini   

 

Po zajtrku vožnja do bizantinske RAVENNE, ki je bila nekaj desetletij prestolnica propadajočega rimskega cesarstva. Vrhunec je mesto doživelo pod vladavino vzhodnogotskega kralja Teodorika (453-526), ki je iz Ravenne naredil prestolnico svoje širne države, v katero so bili vključeni tudi naši kraji. Oglede bomo začeli v nekdanjem ravenskem pristanišču Classe, ki danes leži na obronkih mesta in je od morja oddaljeno več kilometrov. Največ pozornosti bodo pritegnili čudoviti apsidalni mozaiki v baziliki San Apollinare in Classe, ki sodi med najlepše zgodnjekrščanske sakralne arhitekture. V samem mestu bomo največ časa namenili centralno zasnovani cerkvi San Vitale z mozaičnima podobama cesarja Justinijana in cesarice Teodore. Podobi najslavnejšega bizantinskega cesarskega para obdajajo njuni dvorjani in bogata dekoracija, polna simbolike. Poleg cerkve stoji majhen mavzolej, ki ga je dala postaviti cesarica Galla Placidija in je v celoti okrašen z mozaiki. Kljub skromnim dimenzijam so lepoto najzgodnejših ravenskih mozaikov že od nekdaj občudovali številni obiskovalci. Med slednjimi naj spomnimo na našega pesnika Alojza Gradnika, ki jim je namenil eno svojih najlepših pesmi. Popoldne se bomo ustavili ob Dantejevem grobu, ki priča o burni življenjski poti največjega italijanskega pesnika. Nato si bomo v baziliki San Apollinare Nuovo ogledali slavne mozaike, ki so nastali na željo kralja Teodorika in so jih kasneje v času bizantinske vlade podvrgli številnim popravkom. Obiskali bomo še baptisterij ortodoksnih in baptisterij arijancev, ki pričata o verskih sporih v času zgodnjega krščanstva in seveda tudi Teodorikov mavzolej. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 

3.      dan: San Marino – Ljubljana

 

Po zajtrku se bomo napotili do ene najmanjših držav na svetu, republike SAN MARINO, ki leži na pobočju hriba Monte Titano. Starodavna državica s svojo slikovito lego in odličnim razgledom ter vrsto trdnjav, ki so vrh hriba nekdaj varovale njeno samostojnost, danes pa nudijo sijajen razgled, je prvovrstna turistična atrakcija. Po odmoru za kosilo se bomo odpravili proti domu, kamor bomo po vmesnih postankih prispeli v poznih večernih urah.