Back to top

»Bengalska šola«: gibanje, ki je izzvalo kolonializem v indijski umetnosti

Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete vabi na predavanje dr. Ritwija Bhowmika (Kanpur, Indija) z naslovom »Bengalska šola«: gibanje, ki je izzvalo kolonializem v indijski umetnosti, ki bo v petek, 15. novembra 2019, ob 8.30 uri (pred. 343).

Po predavanju sledi ogled filma Mahanagar (Veliko mesto, 1963) mednarodno priznanega bengalskega režiserja Satyajita Raya.

Več

 

Pod izrazom »bengalska šola« razumemo avantgardno in nacionalistično gibanje, ki se je razvilo kot reakcija na Zahodne akademske umetniške smeri, ki so se uveljavile v Indiji predvsem z delovanjem britanskih in tistih indijskih umetnikov, ki so bili šolani v Zahodni tradiciji (npr. Raja Ravi Varma). Cilj gibanja je bil izoblikovati umetnost, ki bi jo določala domača indijska kulturna dediščina in na kultura Zahoda. Sir Ernest Binfield Havel, britanski profesor umetnosti in kasneje ravnatelj Vladne umetniške šole v Kalkuti, je pod vplivom širitve indijskih duhovnih idej na Zahodu skušal reformirati učne metode in je spodbujal indijske študente k posnemanju tradicionalnega mogulskega in radžputskega miniaturnega slikarstva. Havel je ob podpori mladega slikarja Abanindranatha Tagora postal voditelj tega gibanja, ki je slavilo indijsko zgodovino, duhovnosti in umetnost.

Dr. Ritwij Bhowmik bo na predavanju predstavil izvor in razvoj tega novega sloga, govoril bo o njegovih vplivih in najvidnejših predstavnikih, ob tem pa opozoril še na novo generacijo slikarjev indo-orientalskega sloga.

Letak

Slike: