Back to top

Dan EARL ob stoletnici UL in predstavitev knjige Procesi in odnosi v Vzhodni Aziji

19. december 2019, SAZU

Vljudno vabljeni na prireditev, ki bo počastila nastanek in razvoj Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) ter predstavitev knjige

 

"Procesi in odnosi v Vzhodni Aziji"

 

ki bo potekal v Prešernovi dvorani SAZU (Novi trg 3, Ljubljana),

19. decembra 2019 med 9.00 in 20.30 uro.

 

Prireditev obeležuje novo obdobje razvoja UL, ki svoje povezave širi tudi izven Evrope. Del te strateške usmeritve je tudi EARL, ki je leta 2016 nastal v soustanoviteljstvu Filozofske fakultete (FF) in Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani, ter predstavlja pomemben mejnik v razvoju Univerze na področju vzhodnoazijskih študij.

EARL je bil ustanovljen leta 2016, v sodelovanju med Filozofsko fakulteto in Fakulteto za družbene vede. Danes je osrednja točka za študente, akademike in vse ostale, ki si želijo raziskovati Vzhodno Azijo, tako z vidika jezika in kulture, kot tudi mednarodnih odnosov ali pa gospodarstva. Da bi zagotovili širok spekter znanja, so na EARL-u v digitalni obliki dostopni primarni in elektronski viri, podatki, ter tiskane knjige, v jezikih Vzhodne Azije, angleščini in ostalih. EARL tudi sledi visoki hitrosti, s katero se današnji svet razvija, in pogosto gosti razne javne dogodke, ki pokrivajo aktualne teme.

Dan EARL-a je del dogodkov, ki obhajajo stoletnico Univerze v Ljubljani. Temu primerno bo dogodek spomnil na začetke vzhodnoazijskih študij v Sloveniji, hkrati pa naslovil teme naše sedanjosti in prihodnosti, kot je to iniciativa pasu in ceste (Belt and Road Initiative), izzive v poslovanju in znanosti, ter ideje, filozofija in kultura Vzhode Azije. Dan EARL bodo slovensko odprli govori prof. dr. Igorja Papiča (rektor Univerze v Ljubljani), prof. dr. Jerneja Pikala (Minister za izobraževanje), prof. dr. Monike Kalin Golob (dekanja Fakultete za družbene vede) ter prof. dr. Romana Kuharja (dekan Filozofske fakultete). Po kratki refleksiji začetnikov vzhodnoazijskih študij v Sloveniji bodo sledile razprave “Idejna in kulturna stičišča”, “O pasovih in cestah” ter  “Izzivi gospodarstva in znanosti”.

 

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku, prijava pa je obvezna na sledeči povezavi: klik. Prijave so odprte do 18. decembra.

 

Program najdete v priponki in zajema različne sklope:

 

 

Slovesno odprtje in Nekoč je bilo (9.00 - 11.00)

Idejna in kulturna stališča (11.15 - 12.45)

O pasovih in cestah (13.45 - 15.15)

Izzivi gospodarstva in znanosti (15.30 - 17.15)

Predstavitev knjige in sprejem (17.30 - 20.30)

 

 

Vljudno vabljeni!

 

(vir novice: https://www.fdv.uni-lj.si/knjiznica/o-odkjg/informacije-in-obvestila/dan-earl-simpozij-procesi-in-odnosi-v-vzhodni-aziji)