Back to top

Ciklus predavanj doc. dr. Maxima Mordovina z Oddelka za madžarsko srednjeveško in novoveško arheologijo Univerze Eötvös Loránd v Budimpešti

Oddelek za arheologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi na predavanja, ki jih bo v okviru učiteljske izmenjave v programu Erasmus+ izvedel doc. dr. Maxim Mordovin z Oddelka za madžarsko srednjeveško in novoveško arheologijo Univerze Eötvös Loránd v Budimpešti.

Dr. Mordovin je po izobrazbi arheolog in zgodovinar. Na univerzi ELTE v Budimpešti poučuje arheologijo srednjega in zgodnjega novega veka ter izbrane teme iz zgodovine srednjega veka in osmanskega obdobja. Kot raziskovalec se posveča predvsem raziskavam gradov in plemiške materialne kulture s poudarkom na obdobju med 10. in 12. stoletjem, v zadnjem času pa proučuje arheološke sledi mednarodne trgovine s tekstilom. Vodil ali sodeloval je pri več arheoloških izkopavanjih gradov in drugih naselbinskih najdišč iz obdobja srednjega in zgodnjega novega veka na Madžarskem, Slovaškem in v Romuniji, pa tudi pri izkopavanjih utrdbe Tolebi – 'Khiam' v Kazahstanu in tela  Grdi-Tle v Iraku (Kurdistan).

Predavanja bodo v angleščini. Potekala bodo v prostorih Oddelka za arheologijo na Zavetiški ulici 5 po sledečem razporedu: