Back to top

Akad. prof. dr. Boris A. Novak je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo

Nagrado je prejel za svoj izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus. V utemeljitvi nagrade je še posebej izpostavljen njegov epos v treh delih Vrata nepovrata

Akad. prof. dr. Boris A. Novak je eden pomembnejših sodobnih slovenskih avtorjev in literarnih znanstvenikov, na Filozofski fakulteti pa je redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Literarno in kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let. Uveljavil se je kot pisec poezije za otroke in odrasle, pisec dramskih besedil za odrasle in iger za otroke, kot esejist in prevajalec srednjeveških provansalskih trubadurskih in francoskih pesnikov. Kot znanstvenik se ukvarja s teorijo verza, prevajanja, provansalsko liriko, klasicistično dramatiko, evropsko simbolistično poezijo in moderno slovensko ter francosko liriko. V utemeljitvi nagrade je še zapisano, da je akad. prof. dr. Boris A. Novak tudi angažiran javni intelektualec. »Čeprav je na oder slovenske poezije stopil še v času, ko se je pesmi pri nas pisalo in bralo predvsem v skladu z idejno-estetskimi postulati radikalnega, poznega modernizma, je prav z Novakom slovenska poezija našla sladostrasten, tenkočuten in zastrašujoče okreten, imaginativno nebrzdan, pa po potrebi oblikovno tudi discipliniran, prepoznavno individualen glas, ki jo je v pomembni meri pomagal usmeriti na novo pot,« je v utemeljitvi Prešernove nagrade še zapisal Goran Dekleva.

Izdal je več deset knjig, svoj epos Vrata nepovrata pa je s tretjo knjigo sklenil lani. Za delo je prejel veliko nagrado lanskega Slovenskega knjižnega sejma. Akad. prof. dr. Boris A. Novak je prejemnik še več drugih nagrad, med njimi nagrade Prešernovega sklada (1984), Jenkove nagrade (1995) in Župančičeve nagrade (2015) za poezijo ter Sovretove nagrade za prevajanje (1990). Je dvojni vitez Francoske republike, dopisni član francoske pesniške akademije Mallarme ter od junija lani izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Akad. prof. dr. Borisu A. Novaku iskreno čestitamo.

Več o nagrajencih 

 

Foto: Jože Suhadolnik (Delo)

Slike: