SL | EN
ZAPOSLENI | KONTAKT | VIS | RSS | INTRANET | E-POŠTA

Search form

O FAKULTETI
O nas

ŠTUDIJ
Oddelki in študij

RAZISKOVANJE
Raziskovanje in razvoj

DEJAVNOSTI
Centri in tečaji

KNJIGE
Založba in knjigarna

OHK
Knjižnica

OB ŠTUDIJU
Študijske strani

100 LET
Stoletnica

Back to top


17.10.2019

Razpis za volitve predstavnikov študentov v Študentski svet Filozofske fakultete za študijsko leto 2019/2020


Objavljen je razpis za volitve predstavnikov študentov v Študentski svet Filozofske fakultete za študijsko leto 2019/2020. Razpis najdete tukaj.

Kandidacijski postopek bo potekal od 18. do 24. oktobra 2019.15.10.2019

Natečaj pisanja kratkih esejev na temo madžarske literature

Balassijev inštitut – Kulturni center Veleposlaništva Madžarske v sodelovanju z Oddelkom za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete organizira natečaj pisanja kratkih esejev na temo madžarske literature.


Natečaj bo potekal od 6. oktobra do 6. novembra 2019.

Več informacij11.10.2019

Akademija Fakultete za računalništvo in informatiko


Akademija Fakultete za računalništvo in informatiko UL vas v oktobru vabi na izobraževanji!

 

Uvod v rudarjenje besedil - 17. 10. 2019 od 16.30 do 20. 30

Cilj rudarjenja besedil je obdelati veliko količino besedilnih podatkov (npr. tabele, preglednice, podatkovne baze itd.) in iz njih izluščiti visokokakovostne informacije.

Rudarjenje besedil uporabljamo za združevanje besedil, izločanje konceptov, povzetke dokumentov, izdelavo natančnih taksonomij, modeliranje odnosov med entitetami itd. Tovrstno znanje je odlično tudi za raziskave, ki jih študentje opravijo med študijem ali pri zaključnem delu.

 

Izobraževanje je praktično in bo predstavilo koncepte ter metode znanosti o podatkih z analizo podatkov iz resničnega življenja, na koncu pa boste spodobni sami rudariti besedila in identificirati najprimernejše metode za analizo vašega problema.

Več si preberite na povezavi.

 

Prepoznavanje in odzivanje na InfoSec (Information Security) napade - 24. in 25. 10. 2019 od 16.30 do 20.30

Poglobili se boste v načine varovanja pred napadi in načine pravilnega odzivanja na napade znotraj pravnih okvirjev. Seznanili se boste tudi s komunikacijo z nadrejenimi in prijavitelji napada, kot tudi s svetovanjem službi, ki skrbi za človeške vire, ter pravnim in PR službam.

 

Z vami bo dr. David Modic, ki je na Univerzi v Cambridgeu opravil usposabljanje za vodenje CERT (Computer Emergency Response Team), kjer je do pred kratkim opravljal funkcijo namestnika direktorja CamCERT, zadolženega za človeške vire. V računalniškem laboratoriju Univerze v Cambridgeu je bil tudi zaposlen kot raziskovalec, raziskoval pa je spletne prevare in psihološke mehanizme informacijske varnosti. V zadnjih letih je svetoval brazilski finančni policiji, japonski policiji, litvanskemu ministrstvu za obrambo in britanski vladi.

Več si preberite na povezavi.

 

Več informacij o novih izobraževanjih Akademije FRI je dostopnih na spletni strani, Facebook strani in na Linkedinu.09.10.2019

vabilo prostovoljcem - center IRIS


Spoštovani,

 

s Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne (Center IRIS) so nam posredovali razpis za opravljanje prostovoljnega dela oz. prakse. Več informacij lahko najdete TU09.10.2019

Kompetence za zeleno prihodnost

Vsi sodelujoči študenti in drugi vključeni (mentorji, koordinatorie, strokovni sodelavci) v projektih Po kreativni poti do znanja (PKP) in Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) ter vsi, ki vas zanimajo konkretne vsebine projektov, njihovi rezultati in doprinos družbi ter kompetence, znanja, izkušnje, ki so jih študenti pri sodelovanju na projektih pridobili, in nenazadnje, kakšne priložnosti se jim, tudi zaradi sodelovanja na PKP in ŠIPK projektih, ob vstopu na trg dela ponujajo, vabljeni na dogodek Kompetence za zeleno prihodnost.    


Dogodek bo potekal v torek, 15. oktobra 2019, v prostorih Izuma v Mariboru.

 

Program dogodka:

9.00 – 10.00

Registracija in jutranja kava

10.00 – 12.00

1. del

Nagovor predstavnikov gostiteljev:

-    Irena Kuntarič Hribar, direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije

-    dr. Jernej Pikalo, minister Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (tbc)

mag. Ladeja Godina Košir – Predavanje z interaktivno delavnico »Krožno gospodarstvo kot poligon priložnosti«

Mag. Ladeja Godina Košir je strokovnjakinja s številnimi domačimi in mednarodnimi praksami s področja krožnega gospodarstva

Primeri dobrih praks projektov PKP, ŠIPK (1.del)

12.00 – 13.00

Odmor in kosilo

13.00 – 14.30

2. del

Predstavitev rezultatov programov PKP, ŠIPK

Primeri dobrih praks projektov PKP, ŠIPK (2.del)

Zaključne misli

*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa

Dogodek bo povezoval Aleš Novak, stand up komik nove generacije.

 

Ker je okolje pomembna tema, ki odpira številne priložnosti in možnosti, boste v njih ali morda tekom predavanja mag. Ladeje Godina Košir, strokovnjakinje s številnimi domačimi in mednarodnimi praksami s področja krožnega gospodarstva, poslanstvo za svojo prihodnost prav tu našli tudi vi.

 

Zagotovljen bo brezplačen prevoz iz Ljubljane, Kopra in Novega mesta.

 

Prijave na dogodek TUKAJ.

 

Dodatne informacije: pkp@sklad-kadri.si ali 01 434 15 74.

 

Dogodek sofinancirata MIZŠ in EU iz ESS.

 


DATOTEKE
vabilo_na_dogodek_vsz.pdf


07.10.2019

Tečaji OHK za študente v študijskem letu 2019/2020

Osrednja humanistična knjižnica Filozofske fakultete (OHK) vabi študentke in študente na tečaje, ki jih pripravljajo v študijskem letu 2019/2020.


Zimski semester:

Ime tečaja

Termin tečaja

Ura tečaja

Lokacija tečaja

Predavatelji

OHK in COBISS

11. november

7.45-8.45

011

Mag. Ana Marija Lamut

E-informacijski viri

25. november

7.45-8.45

011

Mag. Priscila Gulič

EndNote

18. november

7.45-8.45

011

Doc. dr. David Movrin

 

Letni semester:

 

Ime tečaja

Termin tečaja

Ura tečaja

Lokacija tečaja

Predavatelji

OHK in COBISS

25. februar

16.20-17.05

04

Mag. Ana Marija Lamut

E-informacijski viri

3. marec

16.20-17.05

04

Mag. Priscila Gulič

EndNote

18. februar

16.20-17.05

04

Doc. dr. David Movrin

 

 

Zaradi omejenega števila sedežev  v računalniških učilnicah, 011: 25 sedežev in 04: 26 sedežev, vas prosimo, da se na tečaj predhodno prijavite ter navedete smer študija: anamarija.lamut@ff.uni-lj.si.

 

 

Opis tečajev:

 

  1. OHK in COBISS

Na tečaju predstavimo delovanje OHK, njene storitve ter spletno stran. Nato se osredotočimo na iskanje gradiva v sistemu COBISS+ s predstavitvijo vzajemnega kataloga ter lokalnih katalogov OHK, NUK idr. Pokazali bomo različne načine iskanja (osnovni, izbirni), posamezna iskalna polja, iskalne zahteve, uporabo logičnih operaterjev, naročanje in rezervacijo gradiva, uporabo košarice, mojo knjižnico in mobilno aplikacijo mCOBISS.

 

  1. E-informacijski viri

 

Začeli bomo z razlago pojma e-informacijski viri in njihovimi skupnimi značilnostmi. Spoznali bomo ponudbo e-virov na spletni strani OHK ter različna orodja za iskanje; izbor ustreznega vira za iskanje in možnosti uporabe storitve iz lokacije FF oz. oddaljenega dostopa. Spoznali bomo digitalno knjižnico Univerze v Ljubljani DiKUL; e-knjige in e-revije v dLIb-u ter druge e-vire (enciklopedije in slovarje).

 

  1. EndNote

 

Tečaj bo posvečen spletnemu orodju EndNote Online, ki je študentom Filozofske fakultete na voljo brezplačno, in je namenjeno upravljanju z bibliografskimi referencami ob pisanju strokovnih in znanstvenih besedil. Na tečaju si bomo ogledali osnove programa, naredili osebni račun ter se seznanili s funkcijo vstavljanja citatov med pisanjem besedila v Wordu in s temeljnimi razlikami med uveljavljenimi stili citiranja.

 

Tečaji so brezplačni.

Termini tečajev so objavljeni na spletni strani OHK FF.

 

 

 

 

 

 

 

 07.10.2019

Tretje cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (2. stopnja)

 


Študente magistrskih študijskih programo Arheologija, Etnologija in kulturna antropologija, Geografija, Umetnostna zgodovina in KREOL Zdravstveni dom za študente UL vabi na tretje cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

 

Cepljenje bo v petek, dne 11. 10. 2019 od 7. do 12. ure, v prostorih Zdravstvenega doma za študente, Aškerčeva cesta 4.

 

Vse študente obveščamo, da se na podlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju  zagotavlja plačilo obveznih cepljenj le do dopolnjenega 26. leta starosti oziroma do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

Študenti, ki so stari 26 let in več, kljub temu, da redno študirajo in imajo urejen status študenta, niso upravičeni do brezplačnega cepljenja.

 

S seboj obvezno prinesite cepilno knjižico, kartico zdravstvenega zavarovanja in potrdilo o vpisu.

Več informacij najdete v priponki. 

 

 

 

 

FF izobražuje študente in ustvarja vrhunske izobražence z odprtim in kritičnim mišljenjem na področju humanistike in družboslovja ter izobraževanja učiteljev s teh področij.

 

EDUROAM

Fakulteta je opremljena z brezžičnimi oddajniki. Na voljo je brezžično akademsko omrežje Eduroam. Dostop do tega omrežja je na voljo vsem vpisanim študentom/študentkam in zaposlenim na fakulteti. Do omrežja Eduroam lahko dostopate povsod, kjer je na voljo signal (doma in v tujini).

KONTAKT

Univerza v Ljubljani
FF - Filozofska fakulteta

Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel:01/241-10-00; fax:01/425-93-37

info@ff.uni-lj.si

www.ff.uni-lj.si  

         

 

KONTAKT

Univerza v Ljubljani
Kongresni trg 12

1000 Ljubljana
tel: 01/241 85 00; fax: 01/241 86 60

rektorat@uni-lj.si

http://www.uni-lj.si