Back to top


20.10.2017

Gostujoče predavanje:


Vabljeni študenti španščine vseh letnikov.

Predavanje bo v španščini.

SLIKOVNO GRADIVO20.10.2017

VABILO NA OGLED NUK-A IN ZBIRK V KNJIŽNICI

Vas je kdaj zanimalo kaj so tiste naprave, ki jih lahko vidite v Časopisni čitalnici? Ste mogoče vedeli, da obstaja poseben vhod za gibalno ovirane? Vas zanima kako efektivno brskati po NUK Mrežniku?


Potem bo tole vabilo kot nalašč. Tutorstvo za študente s posebnimi potrebami organizira za vse študente Filozofske fakultete brezplačen ogled NUK-a in vodenje po knjižnici. Na voljo sta dva termina, in sicer 24. 10. 2017 ob 10.00 in 25. 10. 2017 ob 12.00. Prijave in dodatne informacije na: tutorspp@ff.uni-lj.si. Prijave na ogled so možne do nedelje, 22. 10. 2017. 

Pridi in si oglej skrite kotičke NUK-a!

Vljudno vabljeni,

Tutorstvo za študente s posebnimi potrebami20.10.2017

Predstavitev EUI doktorskih programov za akademsko leto 2018/2019


European University Institute (EUI) v Firencah ter Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabita na javno predstavitev EUI doktorskih programov za akademsko leto 2018/2019.

EUI nudi v celoti financirane, štiriletne doktorske programe s področja družboslovja in humanistike (zgodovina, pravo, ekonomija ter politične in družbene vede). Za septembrski vpis v akademsko leto 2018/2019 imamo skupno na voljo približno 150 mest, ki že vključujejo plačano vpisnino in mesečno štipendijo.

Predstavitev EUI-ja potencialnim prijaviteljem na doktorski program za leto 2018 bo potekala na Univerzi v Ljubljani. Izvedeli boste vse o EUI, kako se prijaviti na doktorat, pa tudi, kako se prijaviti za slovensko štipendijo za EUI. Za predstavitev zadnje točke bo poskrbela Katja Bratuša, predstavnica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, ki štipendije tudi sicer ureja.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 20. novembra 2017, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Aškerčeva 2) v Modri sobi (5. nadstropje) ob 12. uri. EUI Vam bo predstavil naš doktorski raziskovalec Tomaž Ivešić. Za udeležbo na predstavitvi se, prosim, registrirajte z izpolnitvijo obrazca na: goo.gl/3hSSep ali pošljite elektronsko pošto v angleščini na: eui.pr@eui.eu.

Prijave za doktorski program EUI bodo odprte od 2. novembra 2017 do 31. januarja 2018. Do tega datuma je potrebno dokončati in oddati elektronsko prijavo za akademsko leto 2018/2019. Več informacij o EUI, prijavah na doktorat in o štipendijah je moč najti na naši spletni strani: www.eui.eu/phd.

Prisrčno vabljeni!20.10.2017

Simpozij v Toursu: Slovenske dežele med XVIII. in XIX. stoletjem: večjezičnost in kulturni transferji na meji med habsburško monarhijo in Beneško republiko

9. in 10. novembra 2017 bo na Univerzi v Toursu potekal simpozij z naslovom Slovenske dežele med XVIII. in XIX. stoletjem: večjezičnost in kulturni transferji na meji med habsburško monarhijo in Beneško republiko.  


Dogodek organizirata Univerza v Toursu in Univerza v Ljubljani.


DATOTEKE
programme_page_a_pages_vert_-f_once-les_regions_slovenes_-_copie_0.pdf


19.10.2017

Predavanja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na naslednja predavanja:


  • ponedeljek, 23. oktobra 2017, ob 16.20 uri: bo imela v okviru predavanj iz Folkloristike (v predavalnici P3, OEIKA, Zavetiška 5) predavanje z naslovom Sodobno pripovedovanje folklornih pripovedi v slovenskem prostoru mag. Špela Frlic
  • sreda, 25. oktobra 2017, ob 14.40 uri: bo imela v okviru predavanj iz Folkloristike (v predavalnici P3, OEIKA, Zavetiška 5) predavanje z naslovom Slovenian and Argentinean Folk Narrative Archives: a comparative approach/Slovenski in argentinski arhiv pripovedne folklore: primerjalni pristop prof. dr. Maria Ines Palleiro (Univerza v Buenos Airesu, Argentina), predavanje bo v angleškem jeziku
  • četrtek, 26. oktobra 2017, ob 9.40 uri: bo imela v okviru seminarja iz Etnologije Slovenije (v predavalnici P3, OEIKA, Zavetiška 5) predavanje z naslovom Bošnjačka usmena proza/Bošnjaška pripovedna folklore prof. dr. Amira Pjanić (Univerza v Bihaću, BiH). Predavanje bo v bošnjaškem jeziku. 

Vabljeni!19.10.2017

Predavanje Gašperja Cerkovnika o Društvu za krščansko umetnost v Ljubljani

Vljudno vabljeni na predavanje v okviru seminarja Umetnost za skupnostno rabo, ki ga organizirata Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo. Predavanje Gašperja Cerkovnika Društvo za krščansko umetnost v Ljubljani bo v ponedeljek, 23. oktobra 2017, ob 12.00 uri, v sobi 343. 


Društvo za krščansko umetnost v Ljubljani (1894−1931) zagotovo sodi med manj poznana poglavja v slovenski umetnostni zgodovini, kljub temu da lahko z njegovim delovanjem bolj ali manj neposredno povežemo začetke institucionalne umetnostne zgodovine v prvi četrtini 20. stoletja pri nas. Društvo je kmalu pridobilo zavidljivo članstvo, ki je vključevalo tudi večino pionirjev umetnostne zgodovine na Slovenskem, kot so bili Janez Flis, Viktor Steska, Josip Dostal, Josip Mantuani, France Stelè in Izidor Cankar. Glede na potrebe takratnega časa je imelo društvo več različnih nalog, pred vsem pa se je posvečalo varovanju starejše cerkvene umetnosti in skrbi ter nadzoru novih cerkvenih naročil. Prvotni elan je sicer kmalu zaustavilo kronično pomanjkanje finančnih sredstev, vendar je pod društvenim vodstvom takratna ljubljanska škofija pridobila škofijski muzej z zavidljivo zbirko predmetov in umetnin. Pomanjkanju zavesti o delovanju in dosežkih društva je botrovala ne samo finančna podhranjenost, ki ni omogočala realizacije večine prvotnih načrtov, temveč tudi izguba društvenega arhiva ter razpršitev zbirke škofijskega muzeja po različnih javnih zbirkah, kot so Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija ter Mestni muzej Ljubljana.

 

Gašper Cerkovnik je zaposlen na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. V svojih raziskavah se posveča zlasti umetnosti poznega srednjega in zgodnjega novega veka na Slovenskem ter v širšem, predvsem srednjeevropskem prostoru, s posebnim poudarkom na vlogi grafične umetnosti. Vzporedno s tem raziskuje tudi zgodovino slovenske umetnostne zgodovine.

 

Več o predavanju in projektu19.10.2017

Strokovno srečanje ob Mesecu prostora

Oddelek za geografijo Filozofske fakultete se pridružuje iniciativi Ministrstva za okolje in prostor »Mesec prostora« z organizacijo strokovnega srečanja v sredo, 25. oktobra 2017, med 9.30 in 12.00 uri v predavalnici 233 na Oddelku za geografijo. 


Rdeča nit srečanja bo povezovanje univerze in lokalnih skupnosti. Predstavljeni bodo projekti Po kreativni poti do znanja, ki so se izvajali v študijskem letu 2016/2017 in jih je vodil Oddelek za geografijo: Partnersko kmetijstvo v Brkinih (PARK_B) ter Načrtovanje in pilotni ukrepi zelene infrastrukture ob reki Vipavi v občini Miren-Kostanjevica (ZeInViM).

 

Na srečanju bosta predstavnici Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani opisali vlogo projektov Po kreativni poti do znanja, nato pa bodo sledile predstavitve izkušenj in rezultatov obeh projektov. Sledila bo okrogla miza z lokalnimi deležniki, ki bo poskušala osvetliti izkušnje, izzive in priložnosti pri njihovem povezovanju z univerzo …

 

Program 

Več informacij: Simon Kušar – simon.kusar@ff.uni-lj.si19.10.2017

Odkritje spomenika akad. prof. dr. Jožetu Toporišiču v Foersterjevem vrtu

Mestna občina Ljubljana je v sredo, 18. oktobra 2017, v Foersterjevm vrtu za Filozofsko fakulteto odkrila spomenik akademiku profesorju doktorju Jožetu Toporišiču, vodilnemu slovenskemu jezikoslovcu, ki je postavil temelje sodobne slovenske slovnice. 


Fotografije: Matjaž Rebolj

SLIKOVNO GRADIVO


19.10.2017

Razpis štipendij za študij v Izraelu


Razpis za bilateralne štipendije, ki slovenskim študentom omogočajo študij v Izraelu (8 mesecev) oz. učenje hebrejščine (poletni tečaj), je objavljen na spletni strani: http://mfa.gov.il/MFA/MFA-Archive/2003/Pages/Scholarships%20offered%20by%20the%20Israeli%20government%20to.aspx 

Rok za prijavo za študijsko leto 2018/2019 je 30. november 2017.

 18.10.2017

Parfumerija, literatura in socialni mediji: nove poti pisnega samouresničevanja

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete prihodnji teden gostuje prof. dr. Hansa J. Rindisbacherja iz ZDA (Pomona College). 


Predavanje z naslovom Parfumerija, literatura in socialni mediji: nove poti pisnega samouresničevanja/Parfümerie, Literatur und soziale Medien: neue Wege schriftlicher Selbstverwirklichung, bo v torek, 24. oktobra 2017, ob 14.40 uri v predavalnici 302 na Filozofski fakulteti.

Predavanje bo v nemškem jeziku.

 

Vabljeni. 18.10.2017

Predavanje: Kontrastivno (AN-SLO): modulacija kot variacija pri večbesedni enoti v besedilu

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1131. sestanek, ki bo v ponedeljek, 23. oktobra 2017, ob 18.00 uri v predavalnici 325 (3. nadstropje Filozofske fakultete).


Na temo Kontrastivno (AN-SLO): modulacija kot variacija pri večbesedni enoti v besedilu bo predavala dr. Iza Durjava, samozaposlena.18.10.2017

Gostujoče predavanje: dr. Maddalena Carli


Vabljeni na gostujoči predavanji

dr. Maddalena Carli

(Univerza v Teramu, Italija)


1) " Fascist exhibitions between the two world wars. The State as patron", ki bo 19. 10. ob 14:40 v predavalnici 102 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

2) " Building the fascist new man", ki bo 20. 10. ob 10.30 v predavalnici 102 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 


Predavanji bosta v angleščini.

 

Dr. Maddalena Carli je izredna profesorica sodobne zgodovine na Fakulteti za politične vede na Univerzi v Teramu (Italija), kjer  poučuje predmete "Sodobna zgodovina", "Zgodovina in podoba" in "Globalni trendi sodobne zgodovine". Njena raziskovalna zanimanja se osredotočajo na proces nation buildinga, na podobo in identiteto, umetnost in politiko in italijanski fašizem. Med njenimi številnimi deli sta monografiji:

  • z Umbertom Gentiloni Silveri, Bombardare Roma. Gli Alleati e la città aperta (1940-1944)[Bombardirati Rim. Zavezniki in odprto mesto (1940-44)], Bologna, il Mulino, 2007
  • Nazione e rivoluzione. Il "socialismo nazionale" in Italia: mitologia di un discorso rivoluzionario[Narod in revolucija. “Nacionalni socializem v Italiji: mitologija revolucionarnega diskurza”], Milano, Unicopli, 2001

 

 

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani17.10.2017

Bilateralna štipendija - Izrael


Razpisana je bilateralna štipendija, ki slovenskim študentom omogoča študij v Izraelu (8 mesecev) oz. učenje hebrejščine (poletni tečaj).

Rok za prijavo za študijsko leto 2018/2019 je 30. november.

 

Razpis je objavljen na spletni strani http://mfa.gov.il/MFA/MFA-Archive/2003/Pages/Scholarships%20offered%20by%20the%20Israeli%20government%20to.aspx17.10.2017

Predavanje: Kako dobiti zaposlitev na univerzi v anglosaksonskem akademskem prostoru?

Vabljeni na predavanje Alexandra Maxwella o tem, kako dobiti zaposlitev na univerzi v anglosaksonskem akademskem prostoru. Predavanje bo v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 12.00 uri v predavalnici Rimljanka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Predavanje bo v angleščini.


Predavanje je namenjeno doktorskim študentom in/oziroma mladim raziskovalcem, ki bodo po zaključku študija iskali raziskovalno oziroma predavateljsko mesto. Predavanje bo zastavljeno praktično in usmerjeno na prikaz tehnik in strategij, ki lahko pripomorejo pri uspešni prijavi na prosto delovno mesto.

 

Vabilo17.10.2017

Posvet ob svetovnem dnevu bioetike

Vabljeni na strokovni posvet ob svetovnem dnevu bioetike v organizaciji Slovenske enote mednarodne Unesco katedre za bioetiko - BIOETOS. Posvet bo potekal na FF v četrtek, 19. oktobra 2017, s pričetkom ob 11.30. 


Program

SLIKOVNO GRADIVO17.10.2017

Ceepus - letni semester


V okviru CEEPUS FISH mreže je za letni semester na voljo 1-mesečna štipendija za študenta za fakulteto Peter Pazmany v Budimpešti. Prednost imajo študentje mag. študija in dr. študija, ki zaključujejo študij. Prijave do 23. 10. na lah.meta@gmail.com.16.10.2017

Besedna postaja: Tekla bo kri


Na Besedni postaji

 

v četrtek, 19oktobra, ob 19.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete)

 

Tekla bo kri – (ne)smiselnost upodabljanja nasilja v fantazijskih romanih

 

Kot je sedaj že tradicija, se bosta Sergej Hvala – Sneti in Jure Preglau ponovno srečala na pogovoru o fantazijski literaturi. Tokrat se jima bo v razglabljanju pridružila prevajalka Kaja Bucik Vavpetič. Seveda ne po naključju, saj je pri založbi Mladinska knjiga pred kratkim izšel njen prevod knjige Izruvana avtorice Naomi Novik. Kakšen mesec prej pa je pri isti založbi izšel Sergejev prevod knjige Klic orožja, ki je prva knjiga iz trilogije Prvi zakon, razvpitega avtorja Joeja Abercrombieja.

Rdeča (dobesedno) nit pogovora bo kri oziroma upodabljanje nasilja v fantazijskih romanih. Ima množično pošiljanje ljudi v onostranstvo kakšen cilj, ali gre zgolj za avtorjevo orodje fascinacije bralca? V ospredju bosta omenjeni knjigi, debata pa bo zajela tudi druge (predvsem modernejše) predstavnike žanra. Poleg tega bo govora o antijunakih, ženskih avtoricah, poljski folklori, prevajalskih orehih in drugem.

 

Pogovor bo iskriv in poučen, zato bi ga bilo res škoda zamuditi!

 

In to še ni vse! :)

Na pogovoru bomo zastavili tudi nagradno vprašanje in kdor bo pravilno odgovoril, mu bo založba Mladinska knjiga podarila eno od predstavljenih knjig!

 

Vabljeni!

 

  

 

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete UL, Aškerčeva 2, Ljubljana, tel. št. : 01/241 11 19,  https://knjigarna.ff.uni-lj.si/ . Tokratno Besedno postajo smo pripravili skupaj z založbo Mladinska knjiga.    

 

  

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.16.10.2017

poziv k sodelovanju v anketi o IKT v pedagoških študijskih programih UL


Povezava do ankete o informacijsko-komunikacijski tehnologiji v pedagoških študijskih programih: https://www.1ka.si/a/140902 

 

Najlepša hvala za sodelovanje.16.10.2017

Vabilo, Izgnanec je polbitje


Pozdravljeni!

Vabimo vas na literarni dogodek posvečen italijansko somalski pisateljici Igiabi Scego, ki bo v sredo 18. oktobra ob 19.00 v Vodnikovi domačiji, v Ljubljani.

***

Na oktobrskem srečanju se bomo v pogovoru z literarno kritičarko in prevajalko Alenko Jovanovski posvetili italijansko somalski pisateljici Igiabi Scego in njenem romanu Moj dom je tam, kjer sem (Litera 2016).

»Literaturo Igiabe Scego bi lahko uvrstili v literaturo diaspore ali v postkolonialno literaturo, ki prečka nacionalne meje in odseva kulturne povezave prek družinskih prednikov ter v povezovanju najde skupen okvir. Ukvarja se s postkolonialno realnostjo Italije, z novodobnimi priseljenci in pribežniki ter s fenomenom ilegalnega pribežništva. /.../ »Družbena nevidnost« priseljencev vpliva na vznikanje kolonialnih stereotipov ter podob afriških in drugih imigrantov, ki prihajajo v Italijo. S pisanjem Igiaba Scego ponuja možnost za preživetje ter reinterpretacijo zgodovinske in sodobne dediščine,« je v spremni besedi zapisala afrikanistka Nataša Hrastnik.

Vabljeni!

***
Napovedujemo:
15. november – Assia Djebar; Ljubezen, fantazija s Saidom Khatibijem in Suzano Koncut

***

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, s poznavalci afrikanistike postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Serijo organizira RI19+ v sodelovanju z Vodnikovo domačijo.16.10.2017

Predstava Šifra: sam zase


Vabljeni na predstavo Šifra: sam zase, ki bo v torek, 17.10.2017, ob 20. uri, v Skladovnici (Beethovnova 5).

 

Avtorski projekt Šifra: sam zase je nastal iz želje, da bi na gledališki način predstavili pet finalistov literarnega natečaja Urška 2016, ki ga organizira revija Mentor. Finalisti so bili: Sara Fabijan, Aleš Jelenko, Eva Markun, Kaja Pinter in Tim Uršič.

 

Režija: Brina Brina Rafaela Klampfer​
Dramaturgija: Ana Ana Dusa​
Kostumografija: Rosana Knavs
Svetovanje za gib: Sebastjan Starič​
Luči: Jan Pirnat​
Produkcija: KUD Krik in KD Svoboda osvobaja
Predstavo je omogočil Javni sklad Republike Slovenije.


Igrajo:
ANA - Anka Eržen​
PESNIK - Iztok Jereb​
ŠIMEN - Jure Rajšp​
META - Ita Weber​

Trije posamezniki se znajdejo v nekakšni sobi razgovora, kjer se soočijo z lastnimi strahovi. Pravzaprav so njihovi strahovi enaki, ampak jih ne rešujejo skupaj, temveč kot konkurenčni individualisti, ki svoje strahove ignorirajo, od njih želijo pobegniti. Zdi se, da so tesnoba, groza, depresija, norost, dvom besede, ki opišejo stanje generacije, ki ji pripadajo protagonisti. Edina logična posledica tega stanja je samost skozi žanr grozljivke. 
Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program festivala Vizije.

Rezervacije: info.kudkrik@gmail.com

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki dobrodošli!

 

Ponovitve sledijo še: 24.10., 7.11. in 14.11.