Back to top


23.01.2019

Znanstveni simpozij Oživljeni Vodnik

Ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika prireja Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti in Oddelkom za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani enodnevni interdisciplinarni znanstveni simpozij z naslovom Oživljeni Vodnik, ki bo 31. januarja 2019 potekal v Ljubljani, v Prešernovi dvorani na Novem trgu 4 ter na Vodnikovi domačiji.


Program simpozija:

 

8.30–9.00 Registracija

9.00–9.30 Pozdravni nagovori

 

Predavanja

Vodi Marijan Dović

9.30–10.00 Martina Orožen: Vodnikov KERSHANSKI NAVUK SA ILIRSKE DESHELE.

Jezikovna norma in način ubesedovanja

10.00–10.15 Marko Snoj: O priimku Vodnik

10.15–10.30 Boris Golec: Rod in družinske razmere Valentina Vodnika

10.30–10.45 Luka Vidmar: Vodnik kot pridigar

10.45–11.10 Razprava

11.10–11.30 Odmor

Vodi Luka Vidmar

11.30–11.45 Igor Grdina: Valentin Vodnik med monološko in dialoško strukturo

 v slovenski literaturi

11.45–12.00 Marijan Dović: »Pervi slovenski pesnik« in slovenski pesniški kulti

12.00–12.15 Matej Hriberšek: Antika v Vodnikovem življenju in delu

12.15–12.30 Borut S. Pogačnik: »…dovolj je pisave, ki o meni govori!” Poskus

 psihološkega portreta Valentina Vodnika na temelju njegove pisave

12.30–12.50 Razprava

 

Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65

Vodi Marko Jesenšek

15.00–15.15 Monika Kalin Golob: Valentin Vodnik: predhodnik, in ne

začetnik novinarskega stila

15.15–15.30 Blanka Bošnjak: Valentin Vodnik kot publicist in urednik

15.30–15.45 Peter Mikša: »Na Vršac mi stopi in sedi«. Valentin Vodnik pod Triglavom

15.45–16.00 Razprava

16.00–16.15 Odmor

Vodi Monika Kalin Golob

16.15–16.30 Irena Orel: Vodnik kot pisec jezikovnih učbenikov v slovenščini

16.30–16.45 Marko Jesenšek: Valentin Vodnik in Janez Nepomuk Primic

16.45–17.00 Andreja Legan Ravnikar: Valentin Vodnik kot leksikograf

17.00–17.15 Razprava

17.15–17.30 Zaključna beseda

17.30–18.30 Vodstvo po Vodnikovi domačiji

18.30–19.30 Gledališka predstava: Ljubljanski vodnik našel Vodnika

 

Program Vodnikovega leta 2019

SLIKOVNO GRADIVO23.01.2019

Razstava slik Vlaste Jalušič Small talks in ostalo

Od 30. januarja do 27. februarja 2019 si v 5. nadstropju Filozofske fakultete lahko ogledate razstavo slik Vlaste Jalušič z naslovom Small talks in ostalo. Odprtje razstave bo 30. januarja 2019, ob 14.00 uri.


»Serija diptihov Small talks raziskuje govorico teles. S tehniko slikanja, ki izhaja iz črne podlage in razvije izrazit kolorit, se poskušam približati Kleejevemu mottu 'sichtbar machen'. Zanima me, kako lahko sled svobodne linije/risbe v sliki ohranja živost figure ter nakaže vijuge in reze vizualnega premisleka, pa tudi, na kakšne načine je mogoče linijo v sliki 'mehčati', ponavljati, multiplicirati, tako da ostane jasna, a zanimiva in neukročena.«

 

Vlasta Jalušič je začela slikati v Sovretovi slikarski šoli konec 1990-ih, leta 2017 pa je diplomirala iz slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani s temo Sublimno vmesnega prostora: vizualno (in) mišljenje pri Paulu Kleeju. Do sedaj je razstavljala na treh skupinskih razstavah študentov VŠRS in ALU v Ljubljani (2014 in 2X 2016), samostojno pa v bolj intimistični atmosferi v vasici Vrisnik na Hvaru (2018). Udejstvovala se je še na drugih področjih vizualne in uprizoritvene umetnosti: avtorsko je (so)oblikovala gledališko predstavo Hannah Arendt: mišljenje brez oprijemalnih ograj (Mesto žensk 2006) ter posnela dva dokumentarna filma: Save Yourself? The Life of a Development Project in Rwanda (2011) in Everything I told them (2016, skupaj z Lano Zdravković).

 

Zaposlena je kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu v Ljubljani. Je avtorica več knjig in številnih člankov, nekdanja kolumnistka Mladine in drugih časopisov, aktivistka ter profesorica političnih ved. Študirala je v Ljubljani, Berlinu in na Dunaju. Predavala je na več tujih univerzah, med drugim na CEU in na Princetonu, trenutno pa poučuje tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na ogled daje diptihe-figure Small talks in serijo Obrazi.

Vabilo

SLIKOVNO GRADIVO
23.01.2019

DR. PRIMOŽ VITEZ: KOMENTIRANI OGLED RAZSTAVE IVAN CANKAR IN EVROPA: MED SHAKESPEAROM IN KAFKO


Cankarjev dom se ob stoti obletnici smrti Ivana Cankarja neverjetnega literarnega opusa največjega slovenskega pisatelja spominja s festivalom Cankar o Cankarju, katerega osrednji del je razstava Ivan Cankar in Evropa: Med Shakespearom in KafkoZadnje tri četrtke v januarju jo bodo s svojimi komentarji pospremili strokovnjaki, ki so se s Cankarjevimi deli tako ali drugače srečevali na svoji življenjski in poklicni poti.

Predavatelj, prevajalec in dramaturg se bo v svojem komentarju razstave zagotovo med drugim dotaknil tudi problematike interpretacij Cankarjevih literarnih del ter prisvajanja njegovih idej za namene krepitve določenih družbenih in/ali političnih konvencij, pa tudi sorodnih pisateljskih usod iz drugih evropskih, zlasti francoske književnosti.

 

Vse informacije najdete na: https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/dr-primoz-vitez-komentirani-ogled-razstave-ivan-cankar-in-evropa-med-shakespearom-in-kafko23.01.2019

razpis za literarni natečaj Rdeča nit

Med predavanji zapisujete ideje za naslednjo pesem? Med vožnjo z avtobusom se vam zrcali nov dramski prizor. Na stranišču premlevate o ideji za naslednjo zgodbo? Prijavite se na natečaj, ki je namenjen vsem, ki imate status šudentke_a in pišete kratko prozo, poezijo ali dramska besedila.


Pošljite nam svoja besedila na elektronski naslov ff.rdeca.nit@gmail.com in sodelujte na Rdeči niti 2019. Rok za oddajo je 22. februar 2019. Tema je, seveda, prosta.

 

Omejitve in navodila za prijavo v posamezni kategoriji:

  • KRATKA PROZA: max. 2 kratki zgodbi

Dolžina besedil naj ne presega 30.000 znakov s presledki. Besedila ne smejo biti objavljena knjižni izdaji. Dovoljeno je pošiljanje zgodb s prejšnjih edicij natečaja le v primeru, da niso bile med zmagovalnimi ali v jagodnem izboru.

 

  • POEZIJA: max. 5 pesmi

Dolžina besedil naj ne presega 30.000 znakov s presledki. Besedila ne smejo biti objavljena knjižni izdaji. Dovoljeno je pošiljanje pesmi s prejšnjih edicij natečaja le v primeru, da niso bile med zmagovalnimi ali v jagodnem izboru.

 

  • DRAMATIKA: max. 1 dramsko besedilo

Dolžina besedil naj ne presega 30.000 znakov s presledki. Besedila ne smejo biti objavljena v knjižni izdaji oz. postavljena na oder.

 

Vsako besedilo pošljite v svoji datoteki, ki jo označite zgolj z naslovom oz. prvim verzom. Osebne podatke (ime in priimek, stalni naslov, elektronski naslov, telefonsko številko, davčno številko, letnik študija in fakulteto) napišite v samo besedilo elektronskega sporočila. V “zadevo” elektronskega sporočila pa navedite, v katero kategorijo se prijavljate.

 

Komisije bodo izbrale 3 zmagovalke_ce (1. mesto, 2. mesto in 3. mesto) v vsaki kategoriji. Vsaka komisija se ima pravico odločiti ali nagrajuje posamezno delo ali avtorico_ja (torej poslan serijo) in morebitne spremembe števila nagrajenk_cev. Sestava komisij bo javljena na Facebook strani natečaja najkasneje do zadnjega dne natečaja. Zmagovalna dela bodo objavljena v zborniku. Zmagovalne trojice vseh treh kategorij bodo nagrajene. Višina in sestava nagrad bosta javljeni naknadno. Zmagovalke_ci bodo znani konec aprila 2019 na zaključni prireditvi v Ljubljani.


 

Organizacijska ekipa študentskega literarnega natečaja Rdeča nit 2019 se zavezuje k varovanju osebnih podatkov tekmovalk in tekmovalcev in potrjuje, da bo osebne podatke in prispele tekste uporabila zgolj in izključno za potrebe izvedbe študentskega literarnega natečaja Rdeča nit 2019 in s tem povezano izdajo zbornika, ko bo do te prišlo. S prijavo na razpis avtorice_ji dovolio objavo tekstov v omenjenem zborniku.

Za vse ostale potrebe bodo avtorice_ji besedil predhodno obveščene_i in bodo imele_i pravico odkloniti uporabo svojih podatkov ter besedil.23.01.2019

Prestižna nagrada za absolventko Oddelka za slavistiko Diano Pungeršič

Slovakistka, prevajalka in literarna kritičarka Diana Pungeršič je prejela prestižno nagrado za izredne zasluge pri razvoju prijateljskih odnosov s Slovaško, ki jo podeljuje Ministrstvo za zunanje zadeve Slovaške Republike.


Nagrajenki iskreno čestitamo!

SLIKOVNO GRADIVO21.01.2019

Filozofska fakulteta na sejmu Informativa 2019

Filozofska fakulteta se bo tudi letos predstavila na sejmu Informativa, ki bo 25. in 26. januarja 2019 potekal na Gospodarskem razstavišču.


Bodoče študentke in študenti bodo na stojnici Filozofske fakultete pridobili informacije o študijskih programih, mednarodnih izmenjavah, poleg tega pa tudi druge koristne podatke, ki jih potrebujejo za uspešen študij.

Lepo vabljeni!

Informacije o prvostopenjskih študijskih programih fakultete so na voljo na tej povezavi.

SLIKOVNO GRADIVO21.01.2019

Hieronymus noster: mednarodni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti

Mednarodni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti z naslovom Hieronymus noster se bo odvil v Ljubljani 24.–26. oktobra 2019 v dvorani SAZU. Organizirajo ga Slovenska akademija znanosti in umetnosti; univerze v Ljubljani, Zagrebu, Gradcu in Varšavi; Srednjeevropska univerza na Dunaju (CEU); mednarodna mreža Europa Renascens; projekt DANUBIUS (Université de Lille); in Institut des Sources chrétiennes.


Programska usmeritev

Hieronyme, veni foras, »Hieronim, pridi ven«, je zapisal sam Hieronim v pismu prijatelju (Ep. 4) kot svojo osebno željo, naslovljeno na Boga. Nanjo se bo skušal odzvati mednarodni znanstveni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti, na katerem bodo slovenski in tuji poznavalci osvetlili novejše raziskovalne trende, povezane z življenjem, opusom ter recepcijo antičnega asketa, biblicista, življenjepisca, popotnika, epistolografa, teologa, eksegeta, satirika in polemika. Srečanje bo potekalo v Ljubljani, med ostalinami antične Emone iz njegovih pisem (Ep. 11–12), ki jo kot genius loci določa bližina Hieronimovega rojstnega kraja Stridona. Ta do danes ostaja neznan, na nekaj potencialnih lokacij pa bo v sklopu simpozija organizirana tudi ekskurzija. Simpozij bo interdisciplinaren in bo Hieronima predstavil v luči nedavnih odkritij z različnih področij, med katerimi so zlasti odmevne arheološke najdbe krščanske Emone v letu 2018. Prispevki se bodo dotikali Hieronimovega zgodovinskega konteksta, arheologije, biblične eksegeze, patristike, klasične filologije in teologije.

Prijava

Vsi, ki bi želeli na simpoziju sodelovati z dvajsetminutnim prispevkom, ki mu bo sledila petminutna diskusija, ste povabljeni, da pošljete naslov in povzetek prispevka v dvesto besedah v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini ali slovenščini do 28. februarja 2019 na naslov simpozij.hieronim@teof.uni-lj.si. Na voljo bo tudi nekaj sredstev za hrano in namestitev. Posebno srečanje bo namenjeno podiplomskim študentom; njihove prijave so še zlasti dobrodošle. Odbor bo prijaviteljem odgovoril do 31. marca 2019.

Več18.01.2019

Štipendije za študij v Turčiji: 1., 2. in 3. stopnja


Pozdravljeni,

 

objavljen je razpis za študij v Turčiji na 1., 2. ali 3. stopnji. Rok prijave: 20. 2. 2019. Več informacij je v priponkah.

 

Lp,

Žiga

SLIKOVNO GRADIVO


DATOTEKE
turske_stipendije_-_informacije.pdf


18.01.2019

Erasmus+ praksa: naknadni razpis za prakso, ki jo boste opravljali med 1. 3. in 30. 9. letos


Pozdravljeni,

objavljen je naknadni razpis za Erasmus+ PRAKSO v tujini (Erasmus+ ŠTUDIJ ni predmet tega razpisa), ki jo lahko opravljate med 1. 3. in 30. 9. letos. Besedilo razpisa je priloženo temu obvestilu. Več o Erasmus+ praksi in o oddelčnih pravilih vrednotenja vlog, ki bodo prispele na razpis, si lahko preberete tu:

http://zgodovina.ff.uni-lj.si/studij/studij_v_tujini

in tu http://zgodovina.ff.uni-lj.si/sites/zgodovina.ff.uni-lj.si/files/Dokumenti/Studij/tujina/merila_za_izbor_kandidatov_erasmus_odd_za_zg.pdf

Rok prijave prek VIS-a: ponedeljek, 11. 2. 2019.

Študentka ali študent odda e-prijavo prek VIS-a IN natisnjeno prijavo, vključno z motivacijskim pismom, in sicer oddelčnemu koordinatorju (Žiga Zwitter, v času govorilnih ur ali v predalčku v tajništvu vsak dan 11h–13h).


DATOTEKE
naknadni_razpis_erasmus_smp_2018_2019_pod.doc.pdf


18.01.2019

Podelili smo priznanja Filozofske fakultete za leto 2018

V petek, 18. januarja 2019, je dekan fakultete, prof. dr. Roman Kuhar, v Zbornični dvorani UL podelili priznanja FF za leto 2018.


Prejemnice in prejemniki priznanj FF za leto 2018 so:

 

- pred. Milena Horvat (Oddelek za arheologijo) (priznanje za življenjsko delo);

- članice programskega in organizacijskega odbora Konference o svetovalnem delu –19. Prispevki strok za svetovalno delo v praksi (prof. dr. Sonja Pečjak in asist. dr. Tina Pirc z Oddelka za psihologijo ter doc. dr. Petra Gregorčič Mrvar in doc. dr. Katja Jeznik z Oddelka za pedagogiko in andragogiko (priznanje za enkratni dogodek);

- izr. prof. dr. Jurij Snoj (Oddelek za muzikologijo) (priznanje za pedagoško delo);

- doc. dr. Nagisa Moritoki Škof (Oddelek za azijske študije) (priznanje za pedagoško in raziskovalno delo);

- Andreja Končan (Oddelek za sociologijo) (priznanje za strokovno delo);

- Jasmin Mustafić Marjetič (Tehnično-gospodarski sektor) (priznanje za strokovno delo);

- Leopold Slak (Računalniški center) (priznanje za strokovno delo).

 

Prejemnicam in prejemnikom priznanj iskreno čestitamo.

 

Foto: Uroš Taljat

SLIKOVNO GRADIVO18.01.2019

Iskanje kandidatov za javna dela na ITR

Inštitut za trajnostni razvoj išče kandidatko/kandidata za vključitev v program javnih del, čas: takoj do 31.12.2019. Iščejo osebo predvsem za pomoč pri projektih ekološkega vrtnarjenja/kmetijstva - zlasti šolskih ekovrtov, v povezavi s podnebnimi spremembami in globalnimi cilji trajnostnega razvoja (SDG).


Inštitut za trajnostni razvoj išče kandidatko/kandidata za vključitev v program javnih del, čas: takoj do 31.12.2019. Iščejo osebo predvsem za pomoč pri projektih ekološkega vrtnarjenja/kmetijstva - zlasti šolskih ekovrtov, v povezavi s podnebnimi spremembami in globalnimi cilji trajnostnega razvoja (SDG).

Pričakovanja ter opis del v priloženem opisu. Več o ITR pa najdete na www.itr.si, www.solskiekovrt.si.

NUJNI POGOJI (če ne izpolnjujete, ne morete biti izbrani - zahteve Zavoda za zaposlovanje!):

- VII. stopnja izobrazbe,

- kandidat-ka mora biti najmanj 2 leti prijavljen-a na Zavodu za zaposlovanje, 

- bivališče (stalno ali začasno) mora imeti na območju Območne službe Ljubljana (obsega Urad za delo Cerknica, Urad za delo Domžale, Urad za delo Grosuplje, Urad za delo Kamnik, Urad za delo Kočevje, Urad za delo Ljubljana, Urad za delo Logatec, Urad za delo Ribnica, Urad za delo Vrhnika).

Vašo prijavo z življenjepisom in dokazili pošljite na info@itr.si čim prej, najkasneje pa do 26. januarja 2019.17.01.2019

Mednarodna konferenca doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti Revolucija in revolucije v umetnosti

Vljudno vabljeni k udeležbi na Mednarodni konferenci doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti z naslovom Revolucija in revolucije v umetnosti (Revolution and Revolutions in Art), ki bo potekala od 12. septembra do 14. septembra 2019 v Ljubljani. Konferenco že petič zapovrstjo organizira Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v sodelovanju s Centrom za ikonografske študije Filozofske fakultete na Reki, Umetnostnozgodovinskim modulom na univerzitetnem podiplomskem študiju humanistike Fakultete za humanistične in družbene vede v Splitu ter Filozofsko fakulteto v Beogradu.


Konferenco smo osnovali z namenom, da bi doktorskim študentom in študentkam ter mladim doktorjem in doktoricam humanističnih ter družboslovnih strok omogočili več priložnosti, da lahko predstavljajo dosežke svojega raziskovalnega dela in se medsebojno povezujejo.

Predloge s kratkim življenjepisom in povzetkom v angleščini pošljite na phd.conference2019.lj@gmail.com  do 15. aprila 2019. Za več informacij obiščite spletno stran konference.17.01.2019

17. mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo 2019 mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji

Odprt je 17. mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo 2019 mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji.


Rok za sodelovanje je 21. junij 2019.

Več informacij najdete tukaj.16.01.2019

Štipendije za študij v Avstraliji in ZDA

Objavljen je razpisa namenjena študentskim izmenjavam s konzorcijema univerz AEN (Avstralija) in MAUI (ZDA) za študijsko leto 2019-20.


Objavljen je razpisa namenjena študentskim izmenjavam s konzorcijema univerz AEN (Avstralija) in MAUI (ZDA) za študijsko leto 2019-20.

Več informacij na:

http://www.aen-online.com/ 

http://www.midamericauniversities.org/


DATOTEKE
razpis_maui_1050_0001.pdf
razpis_aen_1051_0001.pdf
prijava_aen_2019_-_2020.doc
prijava_maui_2019-_2020.doc


16.01.2019

Možnosti dela in pridobivanja izkušenj za geografe

V podjetju Geodetski zavod Celje d.o.o. iščejo nove sodelavce, medse vabijo tudi geografe.


V podjetju Geodetski zavod Celje d.o.o. iščejo nove sodelavce, medse pa vabijo tudi geografe. Trenutno imajo razpisanih več prostih delovnih mest z nazivom kontrolor kmetijskih subvencij. Delo zajema širok spekter znanj in veščin s področja agrarne geografije, kmetijske politike, zajema prostorskih podatkov, merjenja površin z GPS in aplikativnega geografskega znanja z uporabo sodobnih metod (GIS).

Delo je možno opravljati preko študentske napotnice ali zaposlitve.

Več v priponki.


DATOTEKE
dopis_kadri_2019_geografija.doc


16.01.2019

Predstavitev raziskovalnih nalog študentk in študentov Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete

Prijazno vas vabimo na predstavitev raziskovalnih nalog študentk in študentov Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete z naslovom O ameriških staroselcih_kah: kolonizacija, državne politike, boji za avtonomijo, etnografske raziskave, ki bo v petek, 18. januarja 2019, ob 10.00 uri v Slovenskem etnografskem muzeju (upravna hiša), Metelkova 2, Ljubljana.


Študenti in študentke bodo predstavili raziskovalne naloge, ki so jih opravili v okviru predmeta Etnologija Amerik pri izr. prof. dr. Uršuli Lipovec Čebron. V krajših predstavitvah bodo govorili o preteklosti in sedanjosti različnih staroselskih ljudstev, med drugim o Inuitih, Irokezih, Hopijih, Ajmarih, Pipilih in Mapučih.

Vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO16.01.2019

Predavanje akad. prof. dr. Janka Kosa danes odpade

Sporočamo, da današnje predavanje akad. prof. dr. Janka Kosa z naslovom Ivan Cankar in primerjalna književnost zaradi bolezni predavatelja odpade. 


Zahvaljujemo se za razumevanje.15.01.2019

Vabilo na Parado mladih

Drage kolegice in kolegi! Ali ste ravnokar diplomirali, magistrirali ali doktorirali? Raziskujete na področju jezikoslovja, književnosti ali v kakšni drugi disciplini humanistike ali družboslovja? Ste prišli do zanimivih rezultatov? Če je tako, vas vabimo k sodelovanju na 55. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture. Tema Seminarja je 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (100-letnica ustanovitve Univerze v Ljubljani in priključitve Prekmurja ter slovenska književnost med obema vojnama). Seminar prireja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; letos poteka od 1. do 13. julija. Udeleženci so tuji slovenistični strokovnjaki in študentje, program je sestavljen iz intenzivnih lektoratov, predavanj, delavnic in spremljevalnih strokovnih ter kulturnih prireditev (https://centerslo.si/seminar-sjlk/).


Ponujajo 4 predavateljska mesta v seriji Parada mladih. Predvideni datum nastopa je ponedeljek, 8. julija 2019. V 20-minutnem predavanju na razumljiv, argumentiran in kar se da dinamičen način predstavite svoje raziskovalne rezultate, povezane s krovno temo Seminarja. Poslušali vas bodo in se z vami pogovarjali seminaristi in domači strokovnjaki. Predavanje je v slovenščini.

Če vas sodelovanje zanima, vas prosimo, da do 20. februarja 2019 na naslov damjan.huber@ff.uni-lj.si pošljete naslov in povzetek svojega predavanja (v obsegu do 3000 znakov) ter kratko samopredstavitev. O izboru vas bomo obvestili do 5. marca 2019. Avtorice in avtorji sprejetih povzetkov boste morali nato najpozneje do 5. aprila 2019 pripraviti besedilo za monografijo (do 10.000 znakov s presledki), saj seminarska monografija izide pred prireditvijo.
 15.01.2019

Hieronymus noster: mednarodni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti

Mednarodni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti z naslovom Hieronymus noster se bo odvil v Ljubljani, 24.–26. oktobra 2019, v dvorani SAZU. Organizirajo ga Slovenska akademija znanosti in umetnosti; univerze v Ljubljani, Zagrebu, Gradcu in Varšavi; Srednjeevropska univerza na Dunaju (CEU); mednarodna mreža Europa Renascens; projekt DANUBIUS (Université de Lille); in Institut des Sources chrétiennes.


Programska usmeritev

Hieronyme, veni foras, »Hieronim, pridi ven«, je zapisal sam Hieronim v pismu prijatelju (Ep. 4) kot svojo osebno željo, naslovljeno na Boga. Nanjo se bo skušal odzvati mednarodni znanstveni simpozij ob 1600‐letnici Hieronimove smrti, na katerem bodo slovenski in tuji poznavalci osvetlili novejše raziskovalne trende, povezane z življenjem, opusom ter recepcijo antičnega asketa, biblicista, življenjepisca, popotnika, epistolografa, teologa, eksegeta, satirika in polemika. Srečanje bo potekalo v Ljubljani, med ostalinami antične Emone iz njegovih pisem (Ep. 11–12), ki jo kot genius loci določa bližina Hieronimovega rojstnega kraja Stridona. Ta do danes ostaja neznan, na nekaj potencialnih lokacij pa bo v sklopu simpozija organizirana tudi ekskurzija. Simpozij bo interdisciplinaren in bo Hieronima predstavil v luči nedavnih odkritij z različnih področij, med katerimi so zlasti odmevne arheološke najdbe krščanske Emone v letu 2018. Prispevki se bodo dotikali Hieronimovega zgodovinskega konteksta, arheologije, biblične eksegeze, patristike, klasične filologije in teologije.

Prijava

Vsi, ki bi želeli na simpoziju sodelovati z dvajsetminutnim prispevkom, ki mu bo sledila petminutna diskusija, ste povabljeni, da pošljete naslov in povzetek prispevka v dvesto besedah v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini ali slovenščini do 28. februarja 2019 na naslov simpozij.hieronim@teof.uni-lj.si. Na voljo bo tudi nekaj sredstev za hrano in namestitev. – Posebno srečanje bo namenjeno podiplomskim študentom; njihove prijave so še zlasti dobrodošle. – Odbor bo prijaviteljem odgovoril do 31. marca 2019. Prispevki bodo objavljeni v posebnih številkah revij Bogoslovni vestnik: Theological Quarterly – Ephemerides theologicae, ter Keria: Studia Latina et Graeca. – Poster za vašo oglasno desko je na voljo na tej povezavi.

Organizacijski odbor

Pablo Argárate, Inštitut za ekumensko teologijo, Vzhodno pravoslavno cerkev in patrologijo, Fakulteta za katoliško teologijo na univerzi Karl‐Franzens v Gradcu

Ivan Bodrožić, Oddelek za zgodovino krščanske književnosti in krščanskega pouka, Katoliška teološka fakulteta Zagreb

Jan Dominik Bogataj OFM, Patristični inštitut Victorinianum, Ljubljana, tajnik

Rajko Bratož, Slovenska akademija znanosti in umetnosti

Alenka Cedilnik, Oddelek za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Antonio Dávila Pérez, Oddelek za klasično filologijo, Univerza v Cádizu – mednarodna mreža Europa Renascens

Laurence Mellerin, Institut des Sources chrétiennes (raziskovalni center HISOMA‐UMR 5189)

Dominic Moreau, projekt DANUBIUS (raziskovalni center Université de Lille / HALMA‐UMR 8164)

David Movrin, Oddelek za klasično filologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Elżbieta M. Olechowska, Fakulteta Artes Liberales, Univerza v Varšavi

Katalin Szende, Oddelek za srednjeveške študije, Srednjeevropska univerza (CEU), Budimpešta/Dunaj

Miran Špelič OFM, Patristični inštitut Victorinianum, Ljubljana

Rafko Valenčič, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani15.01.2019

Filozofska poletna šola (26.-30. avgust 2019) FAIL BETTER!

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani bo v okviru praznovanja svoje stoletnice organizira poletno filozofsko šolo »Fail better!«, na kateri bodo svoja najnovejša spoznanja predstavili trije ugledni mednarodno uveljavljeni znanstveniki, ki so poznani kot »Ljubljanska šola«: Slavoj Žižek, Alenka Zupančič in Mladen Dolar. Vsak predavatelj bo izvedel tri obsežna predavanja, zaključno predavanje pa bodo izvedli skupaj.


Naslov poletne šole je vzet iz znamenitega citata Samuela Becketta »Try again. Fail again. Fail better.« (Worstward Ho). Naslov opozarja na močan občutek neuspeha kritične misli in emancipatorne politike, glede na vzpon novega populizma, pojava prej nepredstavljivih osebnosti voditeljev, družbenih in gospodarskih protislovij, apokaliptične perspektive globalnih in ekoloških katastrof itd. Neuspeh je izhodišče, ki spodbuja novo miselnost.

 

Več informacij o poletni šoli, ki bo potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani v angleškem jeziku, najdete na spletni strani: http://failbetter.ff.uni-lj.si/. Registracija za poletno šolo je že odprta – do 1. maja 2019 je kotizacija nižja. Število udeležencev je omejeno na 120.

 

Foto: MNZS

SLIKOVNO GRADIVO15.01.2019

Vabilo na predavanje prof. Laurenta Chrzanovskega


Spoštovani,

 

napovedujemo predavanje švicarskega strokovnjaka prof. Laurenta Chrzanovskega, arheologa in zgodovinarja. Prof. Chrzanovski je eden mednarodno najprepoznavnejših raziskovalcev svetil v arheoloških in zgodovinskih obdobjih, prodoren predsednik Mednarodnega združenja preučevalcev svetil ILA ter nadve uspešen publicist in predavatelj na Doktorski šoli Univerze Sibiu v Romuniji.

 

Dne 29. 1. 2019 ob 15.00 bo na Oddelku za arheologijo na Zavetiški ulici 5 predaval na temo

 

SVETILA IN PRIPOMOČKI ZA RAZSVETLJAVO V ARHEOLOŠKIH IN ZGODOVINSKIH OBDOBJIH. STARE KLASIFIKACIJE, NOVA SPOZNANJA.

 

Ob zaključku bo predstavil obsežen Zbornik 4. Mednarodnega kongresa ILA Ex oriente lux, ki je potekal na Ptuju leta 2012 in po mnogih naporih izšel med Monografijami pri seriji Instrumentum znane francoske založbe Mergoil.

 

Udeležite se zanimivega in drugačnega predavanja, ki bo prineslo polno novih spoznanj, ki vam bodo služila pri arheološkem delu!  

 

Vabljeni!

 

Doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo

Doc. ddr. Verena Perko, dr. Flavio Bonin, Slovensko muzejsko društvo

 

Organizatorki Verena Perko, Aleksandra Nestorović14.01.2019

Arheološko izkopavanje nekropole Stećkov v BIH - poletje 2019


Kdaj: okvirno od 20. junija do konca julija 2019
Kje: vas Ljuti Do, občina Berkovići, Republika Srpska, Bosna in Hercegovina
Kaj: Srednjeveška nekropola stećkov (12.-16. st.), znotraj obstoječega pravoslavnega pokopališča. Raziskovali bomo 81 grobov s stećci in neznano število grobov brez stećkov. Končno število grobov bo znano po geofizikalnih analizah, verjetno v mesecu maju.

 

Več informacij v priponki!


DATOTEKE
ff_lj_teren_v_bih_poletje2019.pdf


14.01.2019

Pesniško branje Predprihodnji čas

Vabljeni na pesniško branje z naslovom Predprihodnji čas programa Kreativnega pisanja študentk in študentov magistrskega študija Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete pod mentorstvom prof. dr. Borisa A. Novaka,  ki bo v sredo, 16. januarja 2019, ob 20.00 uri v Društvu slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana).


Poleg pesmi v slovenščini, ki so nastale v seminarskih skupinah enopredmetnega programa in pedagoškega modula, bomo imeli priložnost slišati tudi pesmi tujih študentk in študentov na študijski izmenjavi . Večer bodo s pesniškim branjem obogatili starejši kolegi in kolegice različnih generacij:

Aleš Berger, Vinko Möderndorfer, Aleš Šteger, Petra Koršič, Laura Repovš, Veronika Šoster, Lara Vurnik in Boris A. Novak.

Za glasbo bo poskrbela Sofja-Agnessa Yakuntsova, mlada pesnica in violinistka, sicer študentka prvega letnika primerjalne književnosti.14.01.2019

pesniško branje PREDPRIHODNJI ČAS


Prisrčno vabljeni na pesniško branje

 

PREDPRIHODNJI ČAS

 

programa Kreativnega Pisanja  

študentk in študentov magistrskega študija

Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

pod mentorstvom prof. dr. Borisa A. Novaka,

 

ki bo v sredo, 16. januarja 2019, ob 20. uri

v Društvu slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana.

 

Poleg pesmi v slovenščini, ki so nastale v seminarskih skupinah enopredmetnega programa in pedagoškega modula, bomo imeli priložnost slišati tudi pesmi tujih študentk in študentov na študijski izmenjavi . Večer bodo s pesniškim branjem obogatili starejši kolegi in kolegice različnih generacij:

Aleš Berger, Vinko Möderndorfer, Aleš Šteger, Petra Koršič, Laura Repovš, Veronika Šoster, Lara Vurnik in Boris A. Novak.  

Za glasbo bo poskrbela Sofja-Agnessa Yakuntsova, mlada pesnica in violinistka, sicer študentka prvega letnika primerjalne književnosti.14.01.2019

Razpis za raziskovalne sodelavce (m/ž) s področja družboslovja ali humanistike


Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) v Trstu išče raziskovalne sodelavce (m/ž) s področja družboslovja ali humanistike, ki se raziskovalno ukvarjajo s slovensko skupnostjo v Italiji, njeno družbeno strukturo, funkcijo v sklopu njenega naselitvenega in družbenega prostora, njenih razvojnih procesov na družbenem, kulturnem, političnem, gospodarskem, pravnem in izobraževalnem področju, medetničnih odnosov, identitetnih in jezikovnih praks ter komunikacije. Raziskovalna zanimanja se lahko osredinjajo tudi na druge manjšinske študije, ki vsebujejo primerjavo s slovensko skupnostjo v Italiji ali so pomembne za razumevanje slovenske stvarnosti v Italiji.

 

Rok za prijavo: 14. 1. 2019

Besedilo razpisa: spletna stran SLORI11.01.2019

Južnoslovanski večer: Identitete Balkana

Vabljeni na Južnoslovanski večer z naslovom Identitete Balkana. Z gostjo dr. Svetlano Slapšak bodo spregovorili o ključnih identitetah na južnoslovanskem prostoru, o izvoru in posledicah družbenih fenomenov, ki so zaznamovali našo okolico, ter o resničnostih, ki nam jih tokratna gostja riše med drugim tudi v svojih delih Kuhinja z razgledom in Antična miturgija ter v romanu Istomesečniki.


Vabljeni, da se jim pridružite v torek, 15. januarja 2019, ob 17.00 uri v Modri sobi na Filozofski fakulteti.

Pogovor bosta vodila študenta Maja Kovač in Sašo Puljarević.

SLIKOVNO GRADIVO11.01.2019

ODPOVED: predavanje akad. prof. dr. Janka Kosa: Ivan Cankar in primerjalna književnost

Današnje predavanje zaradi bolezni odpade.​


Današnje predavanje zaradi bolezni odpade.

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF vabi na predavanje akad. prof. dr. Janka Kosa. Predavanje z naslovom Ivan Cankar in primerjalna književnost bo v sredo, 16. januarja 2019, ob 11.00 uri (Modra soba).11.01.2019

Nova knjiga o sodobni kitajski filozofiji

Prof. Jana RoškerFollowing His Own Path - Li Zehou and Contemporary Chinese Philosophy


Prof. Jana Rošker je izdala novo knjigo o sodobni kitajski filozofiji z naslovom Following His Own Path - Li Zehou and Contemporary Chinese Philosophy, ki je izšla pri svetovno znani založbi Sunny Press.

 

Čestitamo in se skupaj veselimo uspeha naše sodelavke in kolegice!

 

 11.01.2019

Predavanje: Mitja Saje, Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi

Sreda, 16. januarja 2019, ob 16. uri


Ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai vas vljudno vabimo na predavanje:

 

Red. prof. dr. Mitja Saje: Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi

 

Dinastija Ming je bila v tisočletju prevlade nomadskih ljudstev edina domača kitajska dinastija, ki se je povsem oprla na tradicionalne kitajske vrednote. Zato nam nudi lepo priložnost, da ocenimo, kako je ta tradicija bogatila kitajsko civilizacijo in v čem je zavirala njen razvoj. 

 

To vprašanje postane še bolj zanimivo, ker je prav v tem času v Evropi, nekje daleč od kitajskega obzorja, nastala želja po odkrivanju novih svetov, ki je začela trkati tudi na kitajska vrata in naznanjala, da se bo morala Kitajska neizbežno soočiti s posledicami dogajanj v zahodnem svetu.

 

Predava red. prof. dr. Mitja Saje z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

 

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Zlato Kitajskih cesarjev je dostopen na tej povezavi.11.01.2019

Predavanje: Maja Veselič, Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov

Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri


Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala v četrtkih ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

 

Ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai vas vljudno vabimo na predavanje:

 

Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje

 

Prvi muslimanski obiskovalci so na Kitajsko začeli prihajati že nekaj desetletij po nastanku islama v Arabiji in njegovi širitvi v Perzijo in nekateri od njih so se skozi naslednja stoletja tam tudi trajno naselili. V obdobju mongolskih osvajanj Vzhodne Azije v 13. stoletju, so tuji zavojevalci s seboj pripeljali množico ljudi iz centralne Azije ter jim v novoustanovljeni dinastiji Yuan namenili poseben, visok družbeni status.

 

Prav močnim asimilacijskim politikam, ki jih je kot odgovor na predhodno diskriminacijo kitajskega (hanskega) prebivalstva vpeljala naslednja, domača dinastija Ming, zgodovinarji pripisujejo začetek intenzivnega procesa sinizacije jezikovno, kulturno in poklicno zelo mešanega prebivalstva islamske veroizpovedi in njihovo postopno preoblikovanje v skupnost kitajskih muslimanov. Tem je nato v 20. stoletju Komunistična partija Kitajske priznala tudi status posebne etnične manjšine Hui.

 

Predavateljica asist. dr. Maja Veselič z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerzve v Ljubljani bo najprej na kratko predstavila zgodovino islama oz. muslimanov na Kitajskem, nato pa se bo osredotočila na oblikovanje kitajske islamske identitete od dinastije Ming dalje, ki se kaže tako v jeziku, filozofiji, umetnosti in arhitekturi, kot tudi v elementih vsakdanjega življenja.

 

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

 

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Zlato Kitajskih cesarjev je dostopen na tej povezavi.10.01.2019

Namera o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov na Filozofski fakulteti

Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Aškerčeva cesta 2, 1000 Ljubljana na podlagi 52. člena v povezavi s 57. in 65. členom Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/2018) ter 19. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/2018) objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov s prigrizki, hladnimi brezalkoholnimi pijačami in toplimi napitki v prostorih fakultete na Aškerčevi cesti 2, Zavetiški ulici 5 in Tobačni ulici 5 v Ljubljani.


Namera o sklenitvi neposredne pogodbe

Smernice zdrave prehrane

Vzorec ponudbe10.01.2019

Sodobne paradigme raziskovanja izobraževanja in učenja odraslih

Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta, Oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete UL ter Univerza na tretje življenjsko obdobje Koper vljudno vabijo na okroglo mizo in predstavitev monografije Sodobne paradigme raziskovanja izobraževanja in učenja odraslih: eseji v počastitev jubileja Ane Krajnc, ki bo v ponedeljek, 14. januarja 2019, ob 16.00 uri v Veliki predavalnici FM (III. nadstr. UP FM, Cankarjeva 5, Koper).  


Na okrogli mizi, ki jo bo moderirala doc. dr. Maja Mezgec (UP PEF), bodo sodelovali prof. dr. Ana Krajnc (Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje), dr. Dušana Findeisen (Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje), Mojca Brank in Alberta Ostan (Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper), izr. prof. dr. Nives Ličen (UL FF), izr. prof. dr. Zoran Jelenc  (Andragoško društvo Slovenije) in dr. Petra Javrh (Andragoški center Slovenije).

 

Monografijo, ki je izšla ob jubileju prof. dr. Ane Krajnc, sta uredili Nives Ličen (UL FF) in  Maja Mezgec (UP PEF). Zbrani prispevki vključujejo različne epistemološke in metodološke pristope ter predstavljajo aktualno dogajanje v andragoškem raziskovanju. Monografija ponuja bralcu platformo aktualnega raziskovanja s področja andragogike, saj odraža raznovrstnost raziskovalnih področij in andragoške prakse, ki se je v slovenskem prostoru razvila iz »šole dr. Ane Krajnc«.

SLIKOVNO GRADIVO10.01.2019

Slovensko filozofsko društvo vabi na dogodka

Slovensko filozofsko društvo vabi na pogovor s prof. dr. Markom Uršičem ob izidu njegove nove knjige Shadows of Being (Cambridge Scholars, 2018). Pogovor, ki bo potekal v torek, 15. januarja 2019, ob 18.00 uri (Trubarjeva hiša literature), bo vodil Tadej Urbanija, več informacij o dogodku pa lahko najdete na spletni strani društva.


Vabljeni tudi na pogovor s prof. dr. Valentinom Kalanom ob izidu njegove knjige Hypokrisis – Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del (ZZ FF), ki bo 11. februarja 2019, ob 18.00 uri v Knjižnici Otona Župančiča.10.01.2019

"Oddaj na natečaj v MKL" - kratka zgodba, haiku & fotografija, dramsko delo


Natečaj se je že začel in traja do 15. marca 2019.

Tudi letos se je našemu povabilu že odzvala lepa množica sponzorjev, ki bodo tudi materialno ovrednotili prispevke mladih. Med drugim nekaj nagrajencev čakajo polet z balonom, potovanja, adrenalinska doživetja in obilo praktičnih nagrad.

 

V okviru projekta Oddaj na natečaj v MKL spet razpisujemo natečaje:

  • metaFORA – natečaj za najboljšo kratko zgodbo;
  • poHAIKUj – natečaj haiku poezije in fotografije;
  • preDRAMI se – natečaj za najboljše dramsko delo.

 

 

Najboljši trije izdelki vsakega od treh natečajev bodo nagrajeni, razglasitev in javno branje pa bosta potekala aprila 2019 na posebni prireditvi.

Za več informacij lahko sledite povezavam v tem mailu ali se na nas obrnete z vprašanjem. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

 

ekipa »Oddaj na natečaj v MKL«10.01.2019

Vabilo: Alex La Guma

Vabimo vas, da se nam v torek, 15. januarja ob 19. uri pridružite v Vodnikovi domačiji, kjer se bomo s prevajalko Zojo Skušek in z Nikolaijem Jeffsom pogovarjali o enem najvplivnejših južnoafriških pisateljev - političnemu aktivistu in borcu proti apartheidu Alexu La Gumi ter njegovem roman Čas ptice ubijalke (*cf., 2018).


Čas ptice ubijalke (Time of the Butcherbird, 1979) je prvi roman, ki ga je južnoafriški pisatelj Alex La Guma napisal v izgnanstvu, zato se je svoje osrednje teme, kritike rasističnega režima in njegovih morilskih posegov v življenje črnih prebivalcev (roman se začne s prizorom, ko skupino domačinov preselijo na kraj, popolnoma neprimeren za življenje, da bi tam kopali rudo), lahko lotil širše, v okviru nacionalne politične in kulturne zgodovine, ki sega vse do burske vojne (1899–1902) in še dlje nazaj. Butcherbird, po naše srakoper (lat. lanius), je mesojedi ptič, ki svoje žrtve natika na trnje in jih potem počasi razkosava in jé; hkrati pa se rad zadržuje v bližini goveda in se hrani z njegovimi zajedavci. Naslov je seveda simboličen, glavni junak se iz individualnega maščevalca preobrazi v ujedo, ki bo, spet vključena v skupnost, deželo očistila zajedavcev.”

 

Vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO10.01.2019

Delo v turizmu

Možnost dela in pridobivanja izkušenj v turizmu.


Več v priponki.

 


DATOTEKE
oglas_za_predstavnike_2019.doc


10.01.2019

Razdruževati se ali (ponovno) združevati, to je zdaj jezikovno vprašanje

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1167. sestanek, ki bo v ponedeljek, 14. januarja 2019, ob 18.00 uri (predavalnica 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete).


Na temo Razdruževati se ali (ponovno) združevati, to je zdaj jezikovno vprašanje bo predavala prof. dr. Vesna Požgaj Hadži, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete UL. Predavanje bo v hrvaščini.

 

Kratek povzetek predavanja:

Na srednjejužnoslovanskem področju je zaradi zgodovinskih in družbeno-političnih okoliščin jezikovna identiteta vedno tesno povezana z nacionalno identiteto. Od srede 19. stoletja do danes to področje zaznamujeta dve diametralno nasprotni si jezikovni politiki – združevalna in razdruževalna. Slednja je v 90. letih prejšnjega stoletja privedla do razdružitve srbohrvaškega jezika in oblikovanja njegovih naslednikov: hrvaškega, srbskega, bosanskega in črnogorskega jezika. Spremembe statusa jezikov so povzročile tudi spremembe korpusov, pri čemer se v jezikih naslednikih na različne načine utrjuje lastna nacionalna identiteta (npr. z jezikovnim purizmom, neologizmi, pisavo ipd.). Pravzaprav je v novonastalih državah jezik orodje, s katerim se oblikujejo različne nacional(istič)ne jezikovne politike, ki producirajo nove jezikovne prakse. Kot odgovor na takšna ravnanja je bila leta 2017 objavljena Deklaracija o skupnem jeziku, ki je dodatno prilila olje na ogenj. V predstavitvi bodo prikazane reakcije na objavljeni dokument, posebno pozornost pa bomo posvetili terminološki neurejenosti, nedorečenosti in protislovjem, ki se pojavljajo v njem. Pri tem se nam zastavlja vprašanje, ali se je smiselno po skoraj 30 letih jezikovnega razdruževanja (ponovno) vrniti na štartno pozicijo, kot to predlaga Deklaracija, še posebej če se spomnimo dejstva, da predhodna policentrična standardizacija srbohrvaškega jezika ni bila ravno uspešna.

 10.01.2019

Ledeniki v Sloveniji - predavanje z razstavo

V četrtek, 17. januarja 2019, ob 18.00 uri bo v predavalnici 233 na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete odprtje razstave in predavanje z naslovom Ledeniki v Sloveniji. Predavala bosta mag. Miha Pavšek (GIAM ZRC SAZU) in dr. Uroš Stepišnik (Oddelek za geografijo Filozofske fakultete UL).


Predavanju bo sledilo odprtje razstave  z naslovom Zeleni plaz – včeraj, danes, jutri: 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika.

 

Vljudno vabljeni!

 

Vabilo

SLIKOVNO GRADIVO09.01.2019

Vabilo na dogodek: Južnoslovanski večer


Vabljeni na Južnoslovanski večer z naslovom Identitete Balkana. Z gostjo dr. Svetlano Slapšak bomo spregovorili o ključnih identitetah na južnoslovanskem prostoru, o izvoru in posledicah družbenih fenomenov, ki so zaznamovali našo okolico, ter o resničnostih, ki nam jih tokratna gostja riše med drugim tudi v svojih delih Kuhinja z razgledom, Antična miturgija ter v romanu Istomesečniki.

Vabljeni, da se nam pridružite v torek, 15. 1. 2019, ob 17.00 v Modri sobi Filozofske fakultete (Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana).

Pogovor bosta vodila študenta Maja Kovač in Sašo Puljarević.

SLIKOVNO GRADIVO09.01.2019

Predstavitev rezultatov projekta EDUKA2 Čezmejno upravljanje izobraževanja

V petek, 18. januarja 2019, bo v predavalnici 2 na Filozofski fakulteti ob 10.30 uri predstavitev rezultatov projekta EDUKA 2, ki je potekal v okviru čezmejnega sodelovanja Interreg med Slovenijo in Italijo.


Na predstavitvi bodo sodelovale dr. Zaira Vidau, dr. Maja Mezgec, dr. Matejka Grgič in dr. Sara Brezigar. Pozdravni nagovor bo imela dr. Sonja Novak Lukanovič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, prireditev bo povezoval dr. Danijel Grafenauer. Predstavitev pripravljata Filozofska fakulteta UL in Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani.

 

Več informacij je v vabilu spodaj.

 

Lepo vabljeni!


DATOTEKE
eduka2_vabilo.pdf


09.01.2019

Brezplačni dvotedenski tečaj japonskega jezika


Študenti japonologije bodo od 21.1. do 1.2. na Filozofski fakulteti izvajali brezplačen tečaj japonščine! Prijavite se lahko na naslednji povezavi: https://goo.gl/oGQi7d
Vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO09.01.2019

Concours International Francophone d'Éloquence 2019


L'AUF et WBI organisent un concours d'éloquence française à Budapest, ouvert aux étudiants des pays limitrophes : 
https://www.franciaintezet.hu/…/espace-projet/cife-2019.html

SLIKOVNO GRADIVO08.01.2019

Filofest, festival mednarodne študentske filmske in video produkcije

Vabljeni na Filofest, festival mednarodne študentske filmske in video produkcije, ki med 9. in 11. januarjem 2019 poteka v predavalnicah Filozofske fakultete in v dvorani Slovenske kinoteke. Prikazanih bo okrog 50 kratkih študentskih filmov iz celega sveta, od akademskih izdelkov nekaterih najbolj znanih evropskih filmskih šol kot del nadobudnih ljubiteljskih avtorjev. V sklopu festivala bo potekal tudi spremljevalni program - pogovor pred projekcijami in zaključni koncertni večer v Centru Slovanskih Kultur France Prešeren.


Festival poteka v okviru 100-letnice Univerze v Ljubljani in je v celoti prostovoljno organiziran iz strani nadobudne ekipe mladih študentov Univerze v Ljubljani. Projekcije filmov in pogovori so vsi BREZPLAČNI.

PODROBEN PROGRAM z avtorji in trajanji posameznih filmov.

FB-dogodek
 

SLIKOVNO GRADIVO08.01.2019

Samomorilno vedenje: preučevanje ozadja

Vabljeni na drugi seminarski dogodek letošnje sezone, kjer bodo govorili o samomorilnosti. Odstirali bodo preplet različnih dejavnikov, ki zmanjšujejo ali povečujejo tveganje za samomorilno vedenje - genetskih, epigenetskih, okoljskih, socioekonomskih. Kako lahko izsledki raziskav pripomorejo k učinkoviti obravnavi samomorilno ogroženih oseb in oblikovanju preventivnih ukrepov? Kakšni so trenutni pristopi za pomoč samomorilno ogroženim?


Predavali bodo biokemičarka Katarina Kouter, ki preučuje genetske in epigenetske dejavnike, povezane z nagnjenostjo k samomorilnemu vedenju, psihologinja Vita Poštuvan, ki se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja ter klinično-svetovalnim delom, in Borut Škodlar, psihiater in psihoterapevt, ki se ukvarja s fenomenološkim raziskovanjem doživljanja ljudi z duševnimi motnjami.

Dogodek bo v torek, 15. januarja 2019, ob 18.00 uri v pred. 18 na Filozofski fakulteti.

Več07.01.2019

PODALJŠAN ROK ZA PRIJAVO: V MGML ščemo nove zunanje sodelavce za študentsko delo


Podaljšan je rok za prijavo za nove študente do 14. januarja.

Link: https://mgml.si/sl/mestni-muzej/novice/562/iscemo-nove-zunanje-sodelavce-za-studentsko-delo/07.01.2019

Between Worlds: Understanding Ritual Cave Use in Later Prehistory


Pri založbi Springer je izšla knjiga "Between Worlds: Understanding Ritual Cave Use in Later Prehistory”, katere sourednik je tudi doc. dr. Dimitrij Mlekuž iz Oddelka za arheologijo FF. Knjiga  se posveča vlogi jam v prazgodovinskih ritualih in prinaša 12 prispevkov o novih pristopkih k dokumentiranju, intepretaciji in prezentaciji jamskih najdišč.

 

https://www.springer.com/us/book/978331999021707.01.2019

Vabilo na delavnico KAKO (PO)ISKATI PRAKSO V TUJINI


Mednarodna pisarna FF in Karierni center UL študentke in študente, ki razmišljate o prijavi na Erasmus+ prakso in tudi tiste, ki ste se že prijavili na razpis za Erasmus+ prakso, vabita na delavnico, kjer boste dobili nadaljnje nasvete o iskanju praks, o pisanju življenjepisa, zastavili pa boste lahko tudi kakršna koli drugačna vprašanja o Erasmus+ praksi.

Študentke in študenti, za katere bo to prva predstavitev o Erasmus+ praksi, naj si prej preberejo informacije o Erasmus+ praksi na oddelčni spletni strani: http://zgodovina.ff.uni-lj.si/studij/studij_v_tujini

 

Več informacij o delavnici je v priponki.


DATOTEKE
vabilo_ff_januar_2019_0.pdf


07.01.2019

Sodelovanje na projektu Glas študentov


»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

 

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

 

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo.07.01.2019

Zaposlitev

Zavod za varstvo narave v Kranju zaposli geografa za eno leto z možnostjo podaljšanja.


Zavod za varstvo narave v Kranju zaposli geografa za eno leto z možnostjo podaljšanja.

zrsvn.oekr@zrsvn.si

http://www.zrsvn.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=54&id_informacija=894

04 201 94 60 (Marjeta)07.01.2019

Razpis za dva natečaja revije Sodobnost


NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2019

 
Revija Sodobnost razpisuje natečaj za Nagrado za najboljšo kratko zgodbo leta 2019. Nagrada znaša 1000 evrov in bo podeljena ob izjemni pozornosti medijev in v navzočnosti uglednih gostov na posebni prireditvi na ugledni lokaciji v Ljubljani. Nagrajeno zgodbo in šest nominiranih besedil bo objavila revija Sodobnost. Poslana besedila bo ocenjevala tričlanska žirija. Avtorji, ki želijo sodelovati, naj pošljejo s šifro opremljena besedila v treh izvodih najpozneje do 10. marca 2018 na naslov: SODOBNOST, uredništvo, Stare Črnuče 2b, 1231 Ljubljana. Besedilom naj v posebni zaprti ovojnici (označeni z isto šifro) priložijo svoje podatke: ime in priimek, naslov, elektronski naslov ali telefonsko številko. Zgodba ne sme biti daljša od ene avtorske pole (30.000 znakov s presledki). Vsak avtor sme sodelovati samo z dvema besediloma. Avtorji ne smejo biti člani uredniškega odbora revije Sodobnost. Nagrada vsebuje tudi honorar za objavo zgodbe. Za objavo nominirane zgodbe bodo honorirane.
 

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI SLOVENSKI ESEJ 2019

Revija Sodobnost razpisuje natečaj za najboljši slovenski esej leta 2019. Zmagovalec bo prejel nagrado v znesku 1000 evrov. Podeljena bo na slavnostni prireditvi na ugledni lokaciji v Ljubljani. Šest najboljših esejev (vključno z nagrajenim) bo objavljenih v reviji Sodobnost. Besedila, ki jih bo ocenjevala tričlanska žirija, je treba poslati v treh izvodih do 10. marca 2018 na naslov: KUD Sodobnost International, Suhadolčanova 64, 1000 Ljubljana. Besedila avtorjev, ki ne bodo upoštevali vseh pogojev, bodo izločena. Pogoji so: a) besedila je treba opremiti s šifro, b) v posebni ovojnici, označeni z isto šifro, je treba priložiti ime, priimek, naslov, telefonsko številko in elektronski naslov, c) esej naj bo splošne oz. literarne narave; strokovnih esejev z opombami žirija ne bo upoštevala, č) avtorji smejo sodelovati z največ tremi prispevki, ki morajo biti poslani ločeno, d) avtorji ne smejo biti člani uredniškega odbora Sodobnosti, e) eseji ne smejo biti krajši od 20.000 in ne daljši od 40.000 znakov s presledki. Nagrada vsebuje tudi honorar za objavo eseja. Za objavo predlagani eseji bodo honorirani.
 07.01.2019

Raziskovalne štipendije za slovenske študente na univerzah v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji


Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF (https://www.asef.net) je objavila razpis za raziskovalne štipendije (mdr. za humanistične znanosti) na 32 odličnih univerzah v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Fundacija ASEF štipendira slovenske študente in Američane slovenskih korenin za 10-tedenske poletne raziskovalne obiske na vrhunskih univerzah in raziskovalnih institucijah izven Slovenije. Rok prijave: 15. 2. 2019. Več informacij je dostopnih na http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/razpis-za-raziskovalne-stipendije-asef-1/07.01.2019

Projekt Glas študentov


Pozdravljeni,

 

»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

 

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

 

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo.07.01.2019

Sofinanciranje podoktorskega raziskovalnega izobraževanja na European University Institute


Predmet razpisa je sofinanciranje enoletnega podoktorskega raziskovalnega izobraževanja na EUI enemu vlagatelju, ki bo v študijskem letu 2019/2020 sprejet na podoktorsko raziskovalno izobraževanje in bo z njim tudi pričel v študijskem letu 2019/2020.

Rok prijave: 29. 3. 2019.

Višina štipendije: Izbrani vlagatelj bo prejel sofinanciranje v bruto višini:

- 2.666,67 EUR (bruto) mesečno za življenjske stroške za 12 mesecev;

- do največ 1.600,00 EUR (bruto) enkratno za povratne potne stroške

Več informacij: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/sofinanciranje-podoktorskega-raziskovalnega-izobrazevanja-na-european-university-institute-eui-2-1/07.01.2019

Štipendije za program Fulbright za leto 2020


Štipendije so namenjene udeležencem Fulbright programa, in sicer slovenskim državljanom za gostovanje v ZDA in ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji.

Predmet razpisa: štipendiranje udeležencev programa Fulbright generacije 2020, in sicer za gostovanje državljanov Republike Slovenije v ZDA ter državljanov ZDA v RS.

Namen in višina štipendij: državljani RS lahko za gostovanje v ZDA pridobijo:

- sredstva v višini vrednosti najugodnejše povratne letalske vozovnice za ekonomski razred od RS oziroma izjemoma drugega bližnjega letališča do ustreznega letališča v ZDA glede na lokacijo gostujoče ustanove;

- štipendijo v višini, kot jo določi pristojni organ v ZDA, če ta štipendije ne krije.

Rok prijave: do porabe sredstev oziroma najkasneje do vključno 28. 9. 2021.

Več informacij na: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-program-fulbright-za-leto-2020-272-jr/07.01.2019

Štipendije za doktorski študij na European University Institute (EUI) za leto 2019


Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije razpisuje štipendijo za enega vlagatelja, ki bo v študijskem letu 2019/2020 vpisan v 1. letnik štiriletnega doktorskega študija na European University Institute (EUI), pri čemer zadnje leto študija financira EUI.

Višina štipendije: Za študijsko leto 2019/2020 štipendija vključuje:

- mesečno štipendijo vključno z mesečnim dodatkom za zdravstveno zavarovanje v višini 1.415,00 EUR;

- enkratni letni dodatek v višini 300,00 EUR za potne stroške. 

Rok prijave: 31. 5. 2019.

Več informacij: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-doktorski-studij-na-european-university-institute-eui-za-leto-2019-270-javni-raz/04.01.2019

Kako (po)iskati prakso v tujini?

Delavnica bo v Modri sobi FF (5. nad.) v torek, 15. 1. 2019, od 10.00 do 13.00.


Več v priponki.


DATOTEKE
vabilo_ff_januar_2019.pdf


03.01.2019

Javno predavanje dr. Mateje Pezdirc Bartol pred izvolitvijo v naziv redna profesorica

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča, da bo imela dr. Mateja Pezdirc Bartol pred izvolitvijo v naziv redna profesorica javno predavanje z naslovom Prostori Cankarjeve dramatike.    


Javno predavanje bo v petek, 11. januarja 2019, ob 12.00 uri v Modri sobi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana.03.01.2019

Javno predavanje dr. Eve Sicherl pred izvolitvijo v naziv redna profesorica

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča, da bo imela dr. Eva Sicherl pred izvolitvijo v naziv redna profesorica javno predavanje z naslovom Primerjava prekrivank v angleščini in slovenščini.    


Javno predavanje bo v četrtek, 10. januarja 2019, ob 9.00 uri v predavalnici št. 34 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana.03.01.2019

Projekt Glas študentov


Pozdravljeni,

»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo.03.01.2019

Vabilo za oddajo prispevkov za projekt Glas študentov


»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

 

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

 

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com03.01.2019

Projekt Glas študentov


Pozdravljeni,

 

»Dragocenost osebnih zgodb je v njihovi resničnosti. Kaže nam človeško različnost in nas opozarja, da smo drug drugemu lahko najboljši učitelji.«

Populacija oseb s posebnimi potrebami je zelo raznolika v svojih primanjkljajih in potrebah. Kdo le, ve o tem več, kot one same in ljudje, ki so z njimi vsak dan v stiku? Ravno zato se nam zdi pomembno, da vsi, ki ste se prepoznali v zgornjem opisu nam, tutorjem za študente s posebnimi potrebami, posredujete svoje zgodbe z vsakdana, da skupaj z vami osvetlimo to temo še z malce bolj osebnega vidika. S tem pa opozorimo, da je vsaka oseba individuum s svojimi potrebami in ima ne glede na »primanjkljaje« vsak, ki naj bi imel posebne potrebe, tudi svoja močna področja.

 

V okviru tutorstva za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete, se bo v prihodnjih mesecih, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto, odvil projekt Glas študentov. Ta se bo zaključil z enodnevnim simpozijem, na temo posebnih potreb v učnem procesu, ki bo potekal na Filozofski fakulteti predvidoma v mesecu maju. Del tega dogodka bodo tudi izpovedi osebnih zgodb iz vsakdana oseb s posebnimi potrebami.

 

Pomembno se nam zdi, da se o tej temi ne govori le iz strokovnega vidika, ampak da ponudimo glas tudi osebam, ki bi radi spregovorili in z bralci delili delček svoje zgodbe.

Naprošamo vas, da sporočilo posredujete vsem članom in še komu, za katerega menite, da bi želel, da tudi njegova zgodba dobi svoj glas.

Rok oddaje osebnih zgodb v pisni obliki: 25.2.2019

Dolžina napisanega: polovica lista formata A4

Za pošiljanje zgodb in dodatne informacije smo dosegljivi na: publikacija.ff@gmail.com

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo.21.12.2018

Novoletno voščilo 2019
21.12.2018

VOŠČILO


.

SLIKOVNO GRADIVO20.12.2018

Na Filozofski fakulteti doktorirala prva gluha doktorica znanosti

V sredo, 19. decembra 2018, je na Filozofski fakulteti svoje doktorsko delo uspešno zagovarjala prva gluha doktorica znanosti v Sloveniji. Doktorska študentka programa Humanistika in družboslovje Marjetka Kulovec je svoj doktorat z naslovom “Analiza strategij tolmačenja znakovnega jezika v Sloveniji in njihovega vpliva na razumevanje” opravila na smeri Prevodoslovje, delo pa je nastalo pod mentorstvom prof. dr. Špele Vintar.


Kot je ob svojem uspehu povedala Marjetka Kulovec, je v svoji dolgoletni pedagoški karieri nabrala veliko praktičnih izkušenj na področju slovenskega znakovnega jezika (SZJ) v povezavi s tolmačenjem v SZJ, pri čemer so se ji porajala številna vprašanja. Po spletu okoliščin je začela sodelovati v projektu Korpus in pilotna slovnica SZJ, ki je prvič raziskal SZJ in ga opisoval. To sodelovanje jo je pritegnilo k nadaljnjemu in poglobljenemu raziskovanju, tako se je vpisala na doktorski študij. “Menim, da lahko študije, kot je moja, pomembno prispevajo k dobrobiti gluhe skupnosti,” je še povedala. “V času študija sem se nemalokrat znašla na meji obupa v težkih in napornih trenutkih, ko nisem znala ne naprej ne nazaj prav zaradi svoje »lastne omejitve«, saj okolje, v katerem živimo, ni vedno prilagojeno potrebam in zmožnostim gluhih. Kljub temu je v meni ves čas tlela močna volja, da to presežem, in sem tako vztrajala še naprej. Brez posluha, stalne spodbude in zaupanja vame s strani razumevajoče mentorice pri mojih prvih korakih v akademsko sfero ne bi mogla končati tako pomembnega dela v svojem življenju,” je še dodala.

Kot pravi mentorica prof. dr. Špela Vintar, je bilo raziskovalno in mentorsko sodelovanje z Marjetko zanjo posebna in neizmerno dragocena izkušnja, tako s profesionalnega kot osebnega vidika. “Že od začetka je najina komunikacija potekala brez tolmača, saj odlično bere z ustnic, jaz pa sem postopoma usvojila osnove znakovnega jezika. Spoštujem jo ne le zaradi njenega poguma in vztrajnosti, ampak  predvsem, ker je v njej pravi raziskovalni duh in je hkrati intelektualno ena najsposobnejših oseb, kar jih poznam. Njena doktorska raziskava, v kateri se razkrivajo številni doslej neraziskani vidiki tolmačenja za gluhe otroke v izobraževanju, predstavlja pomemben doprinos znanosti in navdih za gluho skupnost, raziskovalce in družbo,” je še povedala mentorica.

 

Na Filozofski fakulteti UL se pridružujemo čestitkam ob uspehu novi doktorici in njeni mentorici.

 

 

Foto: Uroš Taljat

Podpis: Dr. Marjetka Kulovec (desno) z mentorico red. prof. dr. Špelo Vintar (levo).

 

SLIKOVNO GRADIVO20.12.2018

Študentsko delo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane


 

 

https://mgml.si/static/images/podpis/mml-small.png
Ana Modic | sodelavka za odnose z javnostmi
MGML | Mestni muzej Ljubljana | Gosposka 15 | 1000 Ljubljana | www.mgml.si
T 01 2412 506 | M 030 644 47819.12.2018

Štipendije utrechtske mreže za študente in mlade raziskovalce


ŠTIPENDIJE UTRECHTSKE MREŽE ZA ŠTUDENTE IN  MLADE RAZISKOVALCE

 Utrechtska mreža bo podelila do 10 štipendij v višini 1000€ študentom ali mladim raziskovalcem, ki niso upravičeni do financiranja iz ostalih programov (kot je Erasmus+/ npr. zaradi krajšega termina mobilnosti). Štipendija je namenjena za raziskovalne dejavnosti pri pripravi zaključnega dela na II ali III stopnji študija. Mobilnost si študentje organizirajo sami, na eni izmed univerz, članic Utrechtske mreže. Mobilnost lahko traja od 1. do 6. mesecev. Rok upravičenosti za izvedbo mobilnosti jeod 1.4.2019 do 31.8.2020.

Prijave, ki naj vsebujejo:

- Prijavo ( application form)

- Motivacijsko pismo v angleškem jeziku

- Priporočilno pismo v angleškem jeziku in

- Potrdilo o sprejemu na raziskovalni projekt (ki ga izda profesor ali gostujoča univerza)

naj študentje oz.mladi raziskovalci posredujejo Službi za mednarodno sodelovanje UL, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana do 7.februarja 2019.

Univerza v Ljubljani lahko nominira do tri študente, končni izbor pa bo opravila Utrechtska mreža.

 Več informacij in prijavna dokumentacija na http://www.utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/

 19.12.2018

Raziskovalne štipendije za 2. in 3. stopnjo (Utrechtska mreža), rok prijave 7. 2. 2019


Utrechtska mreža bo podelila do 10 štipendij v višini 1000€ študentom ali mladim raziskovalcem, ki niso upravičeni do financiranja iz ostalih programov (kot je Erasmus+, npr. zaradi krajšega časa mobilnosti). Štipendija je namenjena za raziskovalne dejavnosti pri pripravi zaključnega dela na II. ali III. stopnji študija. Mobilnost si študentje organizirate sami, na eni izmed univerz, članic Utrechtske mreže. Mobilnost lahko traja od 1 do 6 mesecev. Rok upravičenosti za izvedbo mobilnosti je od 1. 4. 2019 do 31. 8. 2020.

 

Prijave, ki naj vsebujejo:

- prijavo (application form),

- motivacijsko pismo v angleškem jeziku,

- priporočilno pismo v angleškem jeziku – svetujemo vam, da se zanj dogovorite s svojim mentorjem na našem oddelku,

- potrdilo o sprejemu na raziskovalni projekt (ki ga izda profesor ali gostujoča univerza)

naj študentje oz. mladi raziskovalci posredujejo Službi za mednarodno sodelovanje UL, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana do 7. februarja 2019.

Univerza v Ljubljani lahko nominira do tri študente, končni izbor pa bo opravila Utrechtska mreža.

Več informacij in prijavna dokumentacija na http://www.utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/

Če informacije, ki vas zanimajo, niso na voljo na zgornji povezavi, sva vam prek na voljo anja.golec@ff.uni-lj.si (mednarodna pisarna FF: splošna vprašanja) in ziga.zwitter@ff.uni-lj.si (vprašanja, povezana z našim oddelkom in s študijem zgodovine).19.12.2018

štipendije Utrechtske mreže


ŠTIPENDIJE UTRECHTSKE MREŽE ZA ŠTUDENTE IN  MLADE RAZISKOVALCE

 Utrechtska mreža bo podelila do 10 štipendij v višini 1000€ študentom ali mladim raziskovalcem, ki niso upravičeni do financiranja iz ostalih programov (kot je Erasmus+/ npr. zaradi krajšega termina mobilnosti). Štipendija je namenjena za raziskovalne dejavnosti pri pripravi zaključnega dela na II ali III stopnji študija. Mobilnost si študentje organizirajo sami, na eni izmed univerz, članic Utrechtske mreže. Mobilnost lahko traja od 1. do 6. mesecev. Rok upravičenosti za izvedbo mobilnosti jeod 1.4.2019 do 31.8.2020.

Prijave, ki naj vsebujejo:

- Prijavo ( application form)

- Motivacijsko pismo v angleškem jeziku

- Priporočilno pismo v angleškem jeziku in

- Potrdilo o sprejemu na raziskovalni projekt (ki ga izda profesor ali gostujoča univerza)

naj študentje oz.mladi raziskovalci posredujejo Službi za mednarodno sodelovanje UL, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana do 7.februarja 2019.

Univerza v Ljubljani lahko nominira do tri študente, končni izbor pa bo opravila Utrechtska mreža.

 Več informacij in prijavna dokumentacija na http://www.utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/


DATOTEKE
un_young_researchers_grant_nomination_2019-2020_0.doc


19.12.2018

OBVESTILO - Brill's New Pauly


Danes so na naših fakultetah in v Nuku vzpostavili trajen dostop do baze »Brill's New Pauly«, do konca meseca pa bo urejen tudi dostop od doma preko Mrežnika. Osnovne informacije o bazi in njenem nakupu najdete na: https://ff.classics.si/2018/12/18/brillov-novi-pauly-dnp/ .
 19.12.2018

Štipendije Utrechtske mreže

Štipendije Utrechtske mreže so namenjene študentom in mladim raziskovalcem. Prijave se oddajo na UL, v Služno za mednarodno sodelovanje do 7. 2. 2019.


ŠTIPENDIJE UTRECHTSKE MREŽE ZA ŠTUDENTE IN  MLADE RAZISKOVALCE

 Utrechtska mreža bo podelila do 10 štipendij v višini 1000€ študentom ali mladim raziskovalcem, ki niso upravičeni do financiranja iz ostalih programov (kot je Erasmus+/ npr. zaradi krajšega termina mobilnosti). Štipendija je namenjena za raziskovalne dejavnosti pri pripravi zaključnega dela na II ali III stopnji študija. Mobilnost si študentje organizirajo sami, na eni izmed univerz, članic Utrechtske mreže. Mobilnost lahko traja od 1. do 6. mesecev. Rok upravičenosti za izvedbo mobilnosti jeod 1.4.2019 do 31.8.2020.

Prijave, ki naj vsebujejo:

- Prijavo ( application form)

- Motivacijsko pismo v angleškem jeziku

- Priporočilno pismo v angleškem jeziku in

- Potrdilo o sprejemu na raziskovalni projekt (ki ga izda profesor ali gostujoča univerza)

naj študentje oz.mladi raziskovalci posredujejo Službi za mednarodno sodelovanje UL, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana do 7.februarja 2019.

Univerza v Ljubljani lahko nominira do tri študente, končni izbor pa bo opravila Utrechtska mreža.

 Več informacij in prijavna dokumentacija na http://www.utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/


DATOTEKE
un_young_researchers_grant_nomination_2019-2020.doc


17.12.2018

Vabilo na 38. simpozij Obdobja

Vabimo Vas, da se udeležite 38. mednarodnega simpozija Obdobja z naslovno temo Slovenski javni govor in jezikovno-kulturna (samo)zavest, ki bo potekal od 23. do 25. oktobra 2019 v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.


Vse o simpoziju Obdobja 38, temah simpozija in prireditvi je na voljo na spletni strani https://centerslo.si/simpozij-obdobja/ (Simpozij Obdobja 38), kjer je tudi elektronska prijavnica. Rok za prijavo (izpolniti je treba prijavnico na spletni strani in oddati izvleček v dolžini 150 besed): 10. februar 2019. Za dodatne informacije smo dosegljivi na elektronskem naslovu simpozij@ff.uni-lj.si.

 

Tematska področja 38. simpozija Obdobja:

 

I. OBLIKOVANJE ENOTNEGA SLOVENSKEGA KULTURNEGA PROSTORA IN USTANOVITEV PRVE SLOVENSKE UNIVERZE

  1. Slovenščina in Univerza v Ljubljani;
  2. priključitev Prekmurja in poenotenje slovenskega jezikovnega standarda.

II. PRAVOREČJE IN SLOVENSKI GOVOR V MEDIJIH

  1. Radio in televizija;
  2. novi e-mediji (družbena omrežja, e-pošta, SMS-ji …).

III. RETORIKA IN JAVNO NASTOPANJE

IV. JEZIKOVNI STANDARD NEKOČ IN DANES

V. FONETIČNO-FONOLOŠKE RAZISKAVE SLOVENSKEGA GOVORA

VI. GOVORJENI JEZIK V SLOVENSKI KNJIŽEVNOSTI IN GLEDALIŠČU

VII. JEZIKOVNOPOLITIČNI POGLEDI NA SLOVENŠČINO V 3. TISOČLETJU14.12.2018

CIPRA International išče slovenskega prostovoljca

CIPRA International išče slovenskega prostovoljca, starega med 17 in 30 let, za delo v nevladni okoljski organizaciji. Delo poteka v Lihtenštajnu, prične se v marcu 2019 in traja 12 mesecev. Delo poteka v okviru EVS projekta in se dela na področju socialnih inovacij in mladinskih projektov.
Zadnji rok prijave: 20.1.2019


CIPRA International išče slovenskega prostovoljca, starega med 17 in 30 let, za delo v nevladni okoljski organizaciji. Delo poteka v Lihtenštajnu, prične se v marcu 2019 in traja 12 mesecev. Delo poteka v okviru EVS projekta in se dela na področju socialnih inovacij in mladinskih projektov.
Zadnji rok prijave: 20.1.2019

Facebook objava:  https://www.facebook.com/CIPRA.org/

V priponki je priložen tudi letak za razpis v slovenščini in angleščini.

 


DATOTEKE
evs_call_for_volounteers_sl_2019.pdf
evs_call_for_volounteers_en_2019.pdf


14.12.2018

Geografska čajanka
14.12.2018

Vabilo na pesniško branje

Prisrčno vabljeni na pesniško branje Novoletna inventura programa kreativnega pisanja študentk in študentov magistrskega študija Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete pod mentorstvom prof. dr. Borisa A. Novaka, ki bo v četrtek, 20. decembra 2018, od 15.00 do 19.00 ure (Modra soba).


Poleg pesmi v slovenščini, ki so nastale v seminarskih skupinah enopredmetnega programa in pedagoškega modula, bomo imeli priložnost slišati tudi pesmi tujih študentk in študentov na študijski izmenjavi.13.12.2018

Poziv k sodelovanju na razstavi ob dnevu žena

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.


Več v priponki.


DATOTEKE
oddelek_za_geografijo.pdf


12.12.2018

Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem – jezikovni in literarni vidik

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1166. sestanek, ki bo v ponedeljek, 17. decembra 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem – jezikovni in literarni vidik bosta predavali prof. dr. Milena Mileva Blažić, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani,
in Kasilda Bedenk, prof., Inštitut za slavistiko Univerze Karla in Franca v Gradcu.

 

Povzetek:

"Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem" je ena od redkih monografij v mednarodnem prostoru, ki predstavlja prevod prvotne rokopisne zbirke J. in W. Grimma iz leta 1810. Pravljice z naslovom Kinder und Hausmärchen sta brata J. in W. Grimm za časa svojega življenja izdala sedemkrat v polnem obsegu in desetkrat v t. i. majhni izdaji s 50 pravljicami. Iz te male izdaje smo Slovenci dobili leta 1887 prvo knjižno zbirko dvanajstih pravljic, ki jih je prevedel J. Markič, posamezne pa so v raznih listih in revijah izhajale tudi prej.

Za slovenski kulturni prostor so pomembni osebni stiki Jakoba Grimma in Jerneja Kopitarja, prevodi Grimmovih pravljic v slovenščino od revije Vedež (1849) do današnjih dni. Bibliografijo, ki vsebuje več kot tisoč enot, je sestavil Tomaž Bešter, Center za informacijske storitve, NUK.

Na predavanju bo predstavljena obravnava primerjave prevodov frazemov iz Grimmove pravljice Presrečni Anže (Hans im Glück, KHM 83) v šestih prevodih različnih prevajalcev, v obdobju od 1857 do 1993. Avtorici zanima, ali so prevajalci prepoznali vse frazeme v nemščini in kako so jih prenesli v svoj slovenski prevod – dobesedno ali z izvirnim, že znanim slovenskim frazemom.

 

Več

 11.12.2018

Predavanji dr. Julie Kaiser z Instituta za nemški jezik (IDS), Mannheim

12.decembra 2018 bo ob 16.20-17.10 (v Modri sobi) ter 17.10-19.30 (04) predavanje dr. Julie Kaiser z Instituta za nemški jezik (IDS), Mannheim (Nemčija) v nemškem jeziku z naslovom "Praktični uvod v znanstveno-raziskovalni in učni korpus govorjene nemščine (FOLK) in v podatkovno bazo govorjene nemščine DGD" (Praktische Einführung in das Forschungs- und Lehrkorpus Gesprochenes Deutsch (FOLK) und in die Datenbank für Gesprochenes Deutsch (DGD)).


13. decembra 2018 (12.10.-13.50) pa bo dr. Julia Kaiser osvetlila izbrane vidike analize govorjenega nemškega jezika. Predavanje z naslovom "Izbrani vidiki analize govorjene nemščine - principi analize govorjenega jezika in praktični delo s transkripti"

(„Ausgewählte Aspekte der Analyse von Gesprochener Sprache – Gesprächsanalytische Prinzipien und praktische Arbeit mit Transkripten“) bo potekalo v nemškem jeziku.

 

Vabljeni!11.12.2018

Predavanje: Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja


V sredo, 12. 12., bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval doc. dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo FF UL. Predstavil bo novejša odkritja arheoloških izkopavanj, ki so potekala na področju Ajdovščine v Ljubljani v letih 2017 in 2018. Predavatelj bo med drugim govoril o najdbi, ki je še posebej zanimiva za klasične filologe, to je o stekleni posodici iz poznoantičnega obdobja, okrašeni z napisom v stari grščini.

 

Ljubljana je torej lahko ponosna na starogrški napis!

 

Predavanje bo v sredo, 12. 12. 2018, ob 18. 00 v učilnici 102.

 

Vabljeni študentje, profesorji in zunanji obiskovalci!

 

Naslov predavanja:

Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja

Andrej Gaspari s sodelavci

 

Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodstvom Martina Horvata, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c.  odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališčnega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja. Po preliminarnih ugotovitvah začetek pokopavanja označuje gradnja kvadratne kapele z več skeletnimi pokopi v kamnitih sarkofagih, med katerimi izstopa grob odrasle ženske. Izpostavljeno vlogo osrednjega pokopa nakazujejo tudi pridana skleda iz prosojnega modrega stekla z v visokem reliefu izdelanim okrasom in grškim napisom ter dve zapestnici iz gagata, ki ju je pokojnica nosila na levi podlahti.

Rekonstruiran razvoj pokopališkega kompleksa, ki je na ravni emonskih nekropol povsem izjemen, ima analogije v grobiščih v okviru suburbanih pokopaliških cerkva ob vpadnicah v predmestjih Aoste, Milana in Akvileje ter kaže podobnosti denimo z razvojem slovitih romarskih svetišč Cimitile pri Noli v zaledju Neaplja in zgodnjekrščanskih pokopališč dalmatinske Salone na lokacijah Manastirine, Kapljuč in Marusinac.

SLIKOVNO GRADIVO11.12.2018

Angleški bralni krožek


Spoštovani,

v Mestni knjižnici Ljubljana, knjižnici Otona Župančiča tudi v šolskem letu 2018/19 nadaljujemo s srečanji angleškega bralno-debatnega krožka, ki potekajo  enkrat mesečno, namenjena pa so dijakom, študentom in vsem, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku, tudi tistim, ki so že zaključili redno izobraževanje; vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako lahko začrtajo teme in vprašanja, ki jih delo odpira. Srečanja so namenjena tako spoznavanju literarnih del kot tudi vadbi angleškega jezika, pogovori potekajo izključno v angleščini. Udeležba je brezplačna.

 

Angleški bralno-debatni krožek vodi dr. Leonora Flis, profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani in  literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

 

Naslednje srečanje bo v petek, 21. 12. 2018, ob 17.00  v dvorani v tretjem nadstropju Knjižnice Otona Župančiča: tema pogovora bo spominski zapis Joan Didion Blue Nights o izgubi, žalovanju in o osmišljanju najtežjih življenjskih preizkušenj.

Prosimo vas, da posredujete vabilo dijakom, študentom ali drugim zainteresiranim in se vam zahvaljujemo za sodelovanje.

Lep pozdrav!

 

 

Veronika Vurnik Škrabec
bibliotekarka

Knjižnica Otona Župančiča
Mestna knjižnica Ljubljana | Knjižnica Otona Župančiča | Kersnikova 2 | 1000 Ljubljana
T: +386 (1) 308 55 03 |  www.mklj.si

 11.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti arheologije!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer, z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri dve, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF, vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje arheologinje, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of archeology!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman archeologists should be presented to the general public on this exhibition.

 

Send us your argumented suggestions by the 20th of December 2018 to the e-mail 8.marec.ff@gmail.com.

 11.12.2018

Čestitke prejemnicam nagrad za magistrsko delo


Oddelek za romanske jezike in književnosti z veseljem sporoča, da sta Vita Veselko in Špela Bajželj prejeli dekanovo in Nahtigalovo nagrado za svoji magistrski deli:

Vita Veselko je prejela dekanovo nagrado za magistrsko delo z naslovom Análisis sintáctico y papel discursivo de los procedimientos de topicalización y focalización en el discurso periodístico/Skladenjska analiza in diskurzivna vloga jezikovnih postopkov topikalizacije in fokalizacije v španskem novinarskem diskurzu pod mentorstvom izr. prof. dr. Barbare Pihler Ciglič;

Špela Bajželj je prejela Nahtigalovo nagrado za magistrsko delo z naslovom Vključevanje učencev, katerih materni jezik ni francoščina, v javno šolo v Franciji pod mentorstvom red. prof. dr. Mojca Kovač Šebart in izr. prof. dr. Mete Lah.

Obema prejemnicama in mentoricam iskreno čestitamo za izvrstni deli in prejeti nagradi.

SLIKOVNO GRADIVO11.12.2018

Fotografska razstava Opoj spokojnosti

Od 10. decembra 2018 do 30. januarja 2019 si lahko v 5. nadstropju Filozofske fakultete ogledate fotografsko razstavo z naslovom Opoj spokojnosti.


Razstavljeni izbor fotografij Simona Kuharja deluje eklektično in naključno; fotografije so nastale ob različnih priložnostih na različnih koncih sveta. A prvi vtis vara. Rdeča nit predstavljenih fotografskih utrinkov je namreč, kot sugerira tudi naslov razstave, spokojnost – ta se kaže bodisi skozi občutja, ki jih ustvarja motiv fotografije, bodisi kot kontekst, v katerem je nastala posamezna slika. Levi del razstave, v katerem se prepletata predvsem rdeča in rumena barva, prikazuje spokojnost oblik, ki jih ustvarja narava, in spokojnost človeka v njej. Desni del razstave spokojnost prikazuje skozi umirjene, mestoma zasanjane podobe posameznih trenutkov, pogosto ujete v črno-bele ali le nežno nakazane barve, ki se izgubljajo v meglicah. Razstava tako odslikava trenutek časa, v katerem je postavljena – umirjenost zime – a proti koncu obeh delov razstave se jasno izraža upanje po zmagi nad zimo in ponovnem upanju po živahnosti življenja – na levi strani skozi podobe srečnega starca, radoživega otroka in skorajda pretresljivega upanja v pasjih očeh, na desni pa s časom po nevihti, ki mu sledi novo jutro in nov dan. Opoj spokojnosti se tako prelije v izvir novorojenega življenja, iz zime v pomlad.

Simon Kuhar je nekdanji študent zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti UL. Je učitelj zgodovine na OŠ Stražišče Kranj, košarkarski trener in ljubiteljski fotograf.

 

  

 

SLIKOVNO GRADIVO10.12.2018

DRAMSKA PLATFORMA S SIMONO SEMENIČ


Vabljeni, da se prijavite na dramsko platforma s Simono Semenič, ki bo potekala 15. decembra, ob 11. uri, v prostorih Trubarjeve hiše literature. Prijave zbiramo do srede,  12. decembra na info.kudkrik@gmail.com. Prijavite se s svojim dramskim besedilom, sinopsisom ali idejo, ki bi jo v skupini dramatikov želeli predebatirati. Udeležba je brezplačna.

 

Dramska platforma se je rodila iz želje, da bi dramatičarke in dramatiki imeli svoj prostor, ki bi služil izmenjavi izkušenj, komentiranju dramskih besedil ter druženju in, da bi preko teh srečanj spodbudili pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike. Udeležili so se je že mnogi priznani dramatiki, kot tudi študentje ali tisti, ki se z dramskim pisanjem lotevajo prvič. Izvaja se že drugo leto zapored in poteka enkrat mesečno.

Vabljeni!10.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti romanskih jezikov in književnosti!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje romanistke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

SLIKOVNO GRADIVO10.12.2018

Namera o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov na Filozofski fakulteti

Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Aškerčeva cesta 2, 1000 Ljubljana na podlagi 52. člena v povezavi s 57. in 65. členom Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/2018) ter 19. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 31/2018) objavlja Namero o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov s prigrizki, hladnimi brezalkoholnimi pijačami in toplimi napitki ter za pripravo toplih sendvičev v prostorih fakultete na Aškerčevi cesti 2, Zavetiški ulici 5 in Tobačni ulici 5 v Ljubljani.  


Namera o sklenitvi neposredne pogodbe

Smernice zdrave prehrane

Vzorec ponudbe10.12.2018

Čestitke prejemnikom dekanovih in Nahtigalovih nagrad


V petek, 7. decembra, je dekan Filozofska fakulteta UL podelil Nahtigalove in dekanove nagrade študentkam in študentom Filozofska fakulteta UL za njihova izjemna dela. Letos smo podelili 12 dekanovih in tri Nahtigalove nagrade.
Seznam nagrajenk in nagrajencev je na voljo na povezavi: http://www.ff.uni-lj.si/studij/Studentske_nagrade/2018.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskrene čestitke!10.12.2018

Podelili smo Nahtigalove in dekanove nagrade

V petek, 7. decembra 2018, je dekan Filozofske fakultete podelil Nahtigalove in dekanove nagrade študentkam in študentom fakultete za njihova izjemna dela. Letos smo podelili 12 dekanovih in tri Nahtigalove nagrade.


Seznam nagrajenk in nagrajencev je na voljo tukaj. 

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskrene čestitke!

SLIKOVNO GRADIVO07.12.2018

VABILO NA PREDAVANJE: Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja

V sredo, 12. 12., bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval doc. dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo FF UL. Predstavil bo novejša odkritja arheoloških izkopavanj, ki so potekala na področju Ajdovščine v Ljubljani v letih 2017 in 2018. Predavatelj bo med drugim govoril o najdbi, ki je še posebej zanimiva za klasične filologe, to je o stekleni posodici iz poznoantičnega obdobja, okrašeni z napisom v stari grščini. Ljubljana je torej lahko ponosna na starogrški napis!


Predavanje bo v sredo, 12. 12. 2018, ob 18.00 v predavalnici 102.

Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodstvom Martina Horvata, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c. odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališčnega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja. Po preliminarnih ugotovitvah začetek pokopavanja označuje gradnja kvadratne kapele z več skeletnimi pokopi v kamnitih sarkofagih, med katerimi izstopa grob odrasle ženske. Izpostavljeno vlogo osrednjega pokopa nakazujejo tudi pridana skleda iz prosojnega modrega stekla z v visokem reliefu izdelanim okrasom in grškim napisom ter dve zapestnici iz gagata, ki ju je pokojnica nosila na levi podlahti.

Rekonstruiran razvoj pokopališkega kompleksa, ki je na ravni emonskih nekropol povsem izjemen, ima analogije v grobiščih v okviru suburbanih pokopaliških cerkva ob vpadnicah v predmestjih Aoste, Milana in Akvileje ter kaže podobnosti denimo z razvojem slovitih romarskih svetišč Cimitile pri Noli v zaledju Neaplja in zgodnjekrščanskih pokopališč dalmatinske Salone na lokacijah Manastirine, Kapljuč in Marusinac.

Vabljeni študentje, profesorji in zunanji obiskovalci!07.12.2018

Akad. red. prof. dr. Rajko Bratož prejel naziv zaslužni profesor


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je upokojenim učiteljicam in učiteljem Univerze v Ljubljani, ki so pomembno prispevali k razvoju znanstvene ali umetniške panoge ter za predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela, podelil nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor. 

Zaslužne profesorice in profesorji Univerze v Ljubljani v letu 2018 so: 

prof. Jani Golob, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani 

prof. Vladimir Pezdirc, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jože Resnik, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Peter Maček, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Rudi Rozman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. mag. Peter Gabrijelčič, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Mirjana Ule, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani 

akad. prof. dr. Rajko Bratož, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
akad. prof. dr. Lojze Lebič, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. ddr. Rudolf Rizman, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jadran Maček, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jadran Faganeli, Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Matija Fajdiga, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Mihael Brejc, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Črt Marinček, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Pavel Poredoš, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Vladimir Smrkolj, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Saša Aleksij Glažar, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Ciril Ribičič, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Franjo Štiblar, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Vinko Potočnik, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Azra Pogačnik, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.07.12.2018

DMGS - prejemnik Priznanja Univerze v Ljubljani za posebne dosežke študentov


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je v četrtek, 6. 12. 2018, podelil Priznanje Univerze v Ljubljani za posebne dosežke študentov. Prejemnik priznanja je Društvo mladih geografov Slovenije za 20 let bogatih aktivnosti.

Vsem generacijam študentk in študentov, ki ste tlakovali bogato pot Društva mladih geografov Slovenije, iskreno čestitamo!

SLIKOVNO GRADIVO
07.12.2018

Simon Koblar - prejemnik Prešernove nagrade študentom UL v letu 2018


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je v sredo, 5. 12. 2018, podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. Med dobitniki Prešernovih nagrad je tudi naš študent Simon Koblar  za delo Predlog alternativnega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji . Iskrene čestitke nagrajencu, mentorju dr. Blažu Repetu in somentorju dr. Aljažu Plevniku!

SLIKOVNO GRADIVO07.12.2018

Predavanje dr. Ljiljane Đurašković (Univerza v Pittsburghu)

Med 10. in 13. decembrom 2018 gostuje na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete dr. Ljiljana Đurašković z Univerze v Pittsburghu. V času gostovanja bo izvedla predavanje z naslovom Kdo in zakaj študira bosanski, črnogorski, hrvaški in srbski jezik v Ameriki. Predavanje bo v sredo, 12. decembra 2018, ob 10.30 uri v učilnici 5.


Dr. Ljiljana Đurašković je predavateljica ruskega ter bosanskega, črnogorskega, hrvaškega in srbskega jezika na Katedri za slovanske jezike Univerze v Pittsburghu. Poleg tega je tudi certificirana izpraševalka na državnih izpitih iz teh jezikov. Študij ruščine je uspešno zaključila v Črni gori, doktorsko disertacijo pa na državni univerzi v Ohiju. Pri svojem raziskovalnem delu preučuje sodobni ruski ter bosanski, črnogorski, hrvaški in srbski jezik, ukvarja pa se tudi z diahronim jezikoslovjem, didaktiko poučevanja tujih jezikov v ameriškem okolju ter balkanskimi kulturami in književnostmi. Sodelovala je na številnih konferencah in objavila različne znanstvene članke tako v ZDA kot v Evropi. 

 

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti zgodovine!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje zgodovinarke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of history!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman should be presented to the general public on this exhibition.06.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti primerjalne književnosti in literarne teorije!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje primerjalne književnice in literarne teoretičarke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of comparative literature and literary theory!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman literary comparativist and literary theorist should be presented to the general public on this exhibition.

 

Send us your argumented suggestions by the 20th of December 2018 to the e-mail 8.marec.ff@gmail.com.06.12.2018

Besedna postaja: Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike

Na Besedni postaji v sredo, 12. decembra 2018, ob 17. uri (Modra soba): Mojca Nidorfer Šiškovič, Mateja Lutar (ur.), Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike (Znanstvena založba FF).  


Od 3. do 9. decembra 2018 se na več kot 50 univerzah po svetu odvijajo Svetovni dnevi Ivana Cankarja. Številne dogodke bodo učitelji in sodelavci programa Slovenščina na tujih univerzah skupaj s študenti slovenščine priredili v sodelovanju s tujimi univerzami in diplomatsko-konzularnimi predstavništvi Republike Slovenije. Potekali bodo literarni večeri, projekcije filmov, predavanja, konference, branja Antologije literature Ivana Cankarja  v slovenščini in v prevodih v 21 jezikov, pa tudi predstavitve drugih del, ki so jih v Cankarjevem letu pripravili študenti in učitelji slovenščine na univerzah po svetu. Antologijo pa bodo na Besedni postaji predstavile urednica, dr. Mojca Nidorfer Šiškovič, dr. Mateja Pezdirc Bartol, dr. Alojzija Zupan Sosič in študenti.

 

Prijazno vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Simon Koblar prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani je včeraj podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. Med prejemniki nagrade je tudi študent Filozofske fakultete Simon Koblar.


Simon Koblar je nagrado prejel za delo Predlog alternativnega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji, Oddelek za geografijo Filozofske fakultete, mentorja: doc. dr. Blaž Repe in dr. Aljaž Plevnik.

Iskrene čestitke!

 

Foto: Foto studio NORA d. o. o.

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete UL in Cankarjev dom vabita na Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju, ki bo potekal 11. decembra 2018 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Brezplačne vstopnice prevzamete v Informacijskem središču Cankarjevega doma.


PROGRAM SIMPOZIJA:

9.00 – Registracija udeležencev simpozija

9.30 – ODPRTJE SIMPOZIJA

Janko Kos – 
Ivan Cankar in Evropa kot odprto vprašanje

CANKAR – NAZORI IN RECEPCIJE (10.00 – 12.20)

10.00 – Primož Vitez – Etične osnove upora v Cankarjevih političnih spisih
10.20 – Erwin Köstler – Medmedialne in popularne predstavitve Cankarja kot sočasno približevanje slovenskemu klasiku ali kot recepcije drugega?
10.40 – Vid Snoj – Cankarjeva izpoved o njegovi veroizpovedi

(Vprašanja občinstva in razprava)

11.10 – Krištof Jacek Kozak – Etične zakonitosti Cankarjevih dram
11.30 – Vanesa Matajc – Cankarjeva Gospa Judit: karnevalsko snemanje družbenih mask in emancipacija ženske na obrobju dunajske moderne

11.50 – Matic Kocijančič – Motiv gospodarja in hlapca v Cankarjevem nazorskem horizontu

(Vprašanja občinstva in razprava)

ODMOR ZA KOSILO (12.20 – 13.30)

DUHOVNE RAZSEŽNOSTI CANKARJEVE LITERATURE (13.30 – 15.30)

 

13.30 – Alen Širca – Maeterlinckov vpliv na zgodnjega Cankarja

13.50 – István Lukács – Arhaično materialna poetika Kurenta. Kriza pisane besede

(Vprašanja občinstva in razprava)

14.20 – Irena Avsenik Nabergoj – Bližina smrti in apokaliptični motivi v Cankarjevih Podobah iz sanj in v izbranih delih evropskega pesništva o prvi svetovni vojni

14.40 – Dejan Kos – Apofatična razsežnost v Podobah iz sanj

15.00 – Tatjana I. Čepelevskaja – Koncepta pot in dom v literarnem delu Ivana Cankarja


(Vprašanja občinstva in razprava)

ODMOR ZA KAVO (15.30 – 16.00)

CANKARJEV MEDNARODNI POMEN (16.00 – 18.00)

16.00 – Anna Bodrova – Recepcija Ivana Cankarja v Rusiji
16.20 – Nike Kocijančič Pokorn – Ivan Cankar kot temelj samoizrisa podobe kulturne identitete ameriških Slovencev

(Vprašanja občinstva in razprava)

16.50 – Ivana Latković – »Vrazovanje« po Ivanu (Cankar v južnoslovanskih kulturnih paralelah)
17.10 – Zvonko Kovač – Hiša Marije Pomočnice in južnoslovanski kratek roman
17.30 – Andrej Leben – Ivan Cankar in avstrijski literarni prostor

(Vprašanja občinstva in razprava)

18.00 – ZAKLJUČEK SIMPOZIJA

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Romanistično prednovoletno druženje


.

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Svet med nami: teden italijanske kulture


Ne spreglejte dogodka Svet med nami: teden italijanske kulture, ki se odvija v tednu od 3. do 7. 12. Več o programu si preberite tukaj: https://www.mklj.si/aktualno/item/18094-svet-med-nami-teden-italijanske-kulture

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Akad. prof. dr. Peter Štih prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani


Rektor Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana prof. dr. Igor Papič je na včerajšnji... slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani podelil najvišja priznanja univerze.

Med prejemniki priznanj je tudi akad. prof. dr. Peter Štih z Oddelka za zgodovino Filozofska fakulteta UL, ki je prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

Akad. prof. dr. Peter Štih je redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete. Je podpredsednik in redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti za humanistične, družboslovne in umetnostne vede, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter dopisni član iz tujine Avstrijske akademije znanosti, hkrati je član v več tujih društvih in združenjih. Izrazito je naklonjen novim pristopom in vsebinskim področjem srednjeveških raziskav, v njegovem raziskovalnem delu predstavlja ključni vidik spremenjeno ter bolj objektivno dojemanje zgodovine slovenskega prostora v srednjem veku, kot je bilo značilno za slovensko znanstveno zgodovinopisje pred njim.

Nagrajencu iskreno čestitamo!