Back to top


15.02.2019

Mednarodni literarni natečaj za najboljšo kratko zgodbo (ENERGHEIA 2019)

Tekmovanje Energheia za najboljšo zgodbo se že 25 let odvija v čudovitem srednjeveškem ambientu mesteca Matera, ki se nahaja v italijanski pokrajini Bazilikata, blizu »pete« italijanskega škornja. Letos bo vzdušje na literarnem tekmovanju še posebej slovesno, saj je Matera, ki je tudi pokrovitelj natečaja, prav letos ena izmed Evropskih prestolnic kulture. V zadnjih letih pri nagradi sodelujejo mladi pisatelji in pisateljice iz Francije, Španije, Madžarske, Libanona, Izraela in Palestine, od lanskega leta pa tudi iz Slovenije.


Sodelujejo lahko avtorji, stari med 18 in 30 let, s še neobjavljeno zgodbo, napisano v slovenskem jeziku. Tema je poljubna, dolžina je omejena na 21.000 znakov. Prispevke pošljite do 23. aprila 2019 na e-naslov tomaz.onic@um.si. Pripišite še naslov prebivališča, telefonsko številko in letnico rojstva. Osebni podatki bodo ustrezno varovani in ne bodo posredovani ocenjevalcem.

Izmed prispelih zgodb bo komisija na Filozofski fakulteti UL v postopku anonimnega ocenjevanja izbrala tri najboljše, ki bodo ob pomoči Veleposlaništva RS v Rimu prevedene v italijanščino in poslane organizatorju tekmovanja. Žirija, v kateri so ugledni italijanski pisatelji in literarni kritiki, bo izmed zgodb slovenskih avtorjev izbrala najboljšo in zmagovalca na stroške organizatorja povabila na slavnostno podelitev nagrad, ki bo septembra 2019 v Materi. Vse tri najboljše zgodbe pa bodo objavljene na spletnih straneh društva in v tiskani antologiji, ki jo bodo prejeli tudi avtorji. Več informacij je dostopnih na http://www.energheia.org/.

 

Vabilo15.02.2019

30. obletnica Konvencije o otrokovih pravicah - tekmovanje v pisanju kratkih esejev na temo otrokovih pravic

Letos Konvencija o otrokovih pravicah, konvencija s področja človekovih pravic z največjim številom ratifikacij, praznuje 30. obletnico. Prav tako v aprilu mineva pet let od začetka veljavnosti Izbirnega protokola h Konvenciji o otrokovih pravicah glede postopka sporočanja kršitev. V ta namen Veleposlaništvo Republike Italije v Sloveniji in Pravna fakulteta, Univerze v Ljubljani, za univerzitetne študente v Sloveniji organizira tekmovanje v pisanju kratkih esejev na temo otrokovih  pravic.  


Kratek esej v angleščini ne sme vsebovati več kot 400 besed (največ 5 min govora). V njem predstavite ideje s katerimi sredstvi in metodami zagotoviti polno spoštovanje pravic, zagotovljenih s Konvencijo, vključno s postopkom sporočanja kršitev, predvidenim v Izbirnem protokolu.

Eseje lahko pošljete do petka, 5. aprila, 2019 na segreteria.lubiana@esteri.it.

Zmagovalec bo svoj esej - v angleščini - predstavil na javni okrogli mizi v sredo, 17. aprila, 2019, ob 16.00 uri, na Pravni fakulteti v Ljubljani (Poljanski nasip 2). Tako zmagovalec kot tudi drugi najbolje uvrščeni tekmovalec pa se bosta udeležila tudi večerje, ki bo istega večera potekala v rezidenci Veleposlanika Republike Italije.

 

Vabljeni k sodelovanju.

 14.02.2019

Poletna seminarja bolgarskega jezika v letu 2019

Veleposlaništvo Republike Bolgarije v Republiki Sloveniji vabi k sodelovanju na dveh poletnih mednarodnih seminarjih bolgarskega jezika, književnosti in kulture v letu 2019 v mestih Sofija in Veliko Trnovo, ki bosta potekala v juliju in avgustu 2019 v organizaciji tamkajšnjih univerz.


Letos bo Republika Bolgarija oziroma Ministrstvo za šolstvo in znanost dodelilo 2 štipendiji, namenjeni slovenskim državljanom oziroma študentom.

Prijavne obrazce je treba oddati do 30. aprila 2019.

 

Obvestilo

Dopis

prijavnica_Sofia

prijavnica_Veliko Tarnovo

 13.02.2019

Informativni dnevi (15. in 16. februarja 2019)

15. in 16. februarja 2019 bodo na Filozofski fakulteti potekali informativni dnevi za prvostopenjske študijske programe. Splošne informacije v zvezi s prijavo za vpis, izbirnimi postopki, izpolnjevanjem pogojev za vpis, prepisi in prehodi med programi, menjavami študijskih programov in podobnimi postopkovnimi vprašanji boste lahko prejeli v petek, 15. februarja 2019, ob 14.00 uri v predavalnici 18 (pritličje).


Predstavitve študijskih programov bodo potekale po razporedu spodaj.

Predstavitvene zbornike prvostopenjskih študijskih programov najdete tukaj.

SLIKOVNO GRADIVO


12.02.2019

Natečaj za najboljši študentski (na)govor ob 100. obletnici Filozofske fakultete

Filozofska fakulteta razpisuje natečaj za najboljši študentski (na)govor ob 100. obletnici Filozofske fakultete.


Avtor oz. avtorica najboljšega besedila bo prejel(a) knjižno nagrado, govor pa bo vključen v program Slavnostne akademije ob 100. obletnici Filozofske fakultete, ki bo 24. septembra 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Besedilo, podpisano s šifro, oddajte v zaprti kuverti najpozneje do ponedeljka, 15. aprila 2019, v glavno pisarno dekanata. Rezultati natečaja bodo objavljeni na spletnih straneh fakultete najpozneje v ponedeljek, 6. maja 2019.

 

Več01.02.2019

Vabilo na pisalni maraton

En teden: pet dni: 42,19 ur Naredite korak naprej pri pisanju vašega dela! V okviru sodelovanja med Skupnim interdisciplinarnim študijskim programom druge stopnje Kognitivna znanost in Centrom za poučevanje in učenje Univerze na Dunaju organiziramo pisalni maraton, ki bo potekal od 11. 2. do 15. 2. 2019 na Pedagoški fakulteti UL.


Izkušnje kažejo, da je pogosto težko začeti s pisanjem diplomskega, magistrskega ali doktorskega dela, ali pa po prvem zamahu zmanjka osredotočenosti, morda naletimo na težave, ki jih ne znamo preseči. Kolegi z dunajske univerze so razvili inovativen pristop  - Pisalni maraton, kjer se en teden pod vodstvom in ob pomoči za to usposobljenih "pisalnih trenerjev" študentke in študenti posvečajo pisanju. Pišete lahko v slovenščini ali katerem drugem jeziku, svetovanje pa bo potekalo v angleščini, nemščini, italijanščini ali hrvaščini.

Pisalni trenerji: Klara Dreo, Frano Rismondo, Brigitte Römmer-Nossek, Erika Unterpertinger

 

Ciljna skupina: študentke in študenti vseh treh stopenj (redni, izredni in pavzerji)

Trajanje: 1 teden, dnevno od 9. do 17.30 ure (petek 17.19)

Datum: 11. 2.-15. 2. 2019

Lokacija: Pedagoška fakulteta UL, predavalnici 132 in 134

Registracija: preko e-pošte

 

Prijave sprejemamo do 7. 2. 2019 oziroma do zapolnitve mest.

 

Prijavijo se lahko študentje vseh treh stopenj, ki že imajo temo svoje diplomske, magistrske ali doktorske naloge (ali doktorskega seminarja), in so že opravili začetno raziskovalno branje na izbranem področju. Sodelujete lahko le, če ste pripravljeni in zmožni sodelovati na celotnem maratonu (od ponedeljka do petka, od 9h do 17.30).

 

Prijavo pošljite na email: olga.markic@ff.uni-lj.si

 

V prijavo napišite:

 

  • ime in priimek
  • vpisno številko
  • študijsko smer in stopnjo študija
  • mentorja naloge
  • temo naloge

 

Udeležba na pisalnem maratonu je brezplačna. Vljudno vabljeni!